Narancsos sütőtök pite

A sütőtök nem csak simán megsütve fogyasztható, ha már unja a család készíthetünk belőle süteményt is, amit azok is imádni fognak, akik egyébként meg sem eszik a sütőtököt. A narancs és a fűszerek egzotikus csodát varázsolnak belőle, a csokimáz pedig még gazdagabbá teszi.

A sütőtök magas béta karotin tartalma miatt jó hatással van a szemre és a bőrre. Elősegíti az emésztést, magas rosttartalma van, ugyanakkor kalória szintje alacsony, így kiválóan illeszkedik bármelyik fogyókúra étrendjébe. Védi a szívet, jót tesz a prosztatának és még rákmegelőző hatása is van. Ezért érdemes, akár egy ilyen sütemény formájában is rávenni a családot a fogyasztására. Égészségre gyakorolt hatásairól ide kattintva olvashatsz bővebben róla.

Sütőtök

A fűszerezéséhez a hagyományos amerikai sütőtök pite fűszerkeverékét használom ami fahéjból, gyömbérből, szerecsendióból és szegfűszegből készül. Ezek a fűszerek mind melegítő hatásúak, igen erős antibakteriális és antioxidáns tulajdonságokkal bírnak, ezért nem csak finommá teszik a sütit, hanem egészségünk megőrzését is elősegítik.

Ha a süti mellé egy különleges kávét vagy teát szeretnél inni adj egy ½ teáskanálnyi sütőtök pite fűszerkeveréket az italodhoz és meglátod milyen ünnepien illatossá válik. (A receptjét itt olvashatod.)

Manapság a legtöbb narancsot viaszos bevonattal látják el, hogy minél később kezdjen el megromlani, ami biztosan praktikus dolog, de én nem nagyon szeretem ezeket a kémiai anyagokat a süteményembe tenni.

A bio narancs nagyon drága és ritkán kapható ezért inkább a könnyebben elérhető viaszos narancsot tisztítom meg. Az egyik módszer a Csodaradír, aminek a segítségével ledörzsölhetjük a nemkívánatos bevonatot (megvásárolhatod ide kattintva), a másikról pedig ami egy 10-15 perces áztatással jár ide kattintva olvashattok.

Ha nem szeretnétek ezzel pepecselni narancs olajjal is helyettesíthetitek a reszelt narancshéjat.

Hozzávalók:
1 csésze puha vaj
2 csésze cukor vagy eritrit
2 csésze sütőtök püré*
4 tojás
3 csésze liszt
2 teáskanál sütőpor
½ teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál sütőtök pite fűszerkeverék
1 csomag vaníliás cukor
1 narancs reszelt héja
½ csésze kandírozott narancshéj

Csokimázhoz:
7 dkg étcsoki feldarabolva
7 dkg porcukor
5 dkg vaj
2 ½ kanál tej

*Sütőtök püré: kétféleképpen készíthetjük: vagy sült tököt használunk amit csak pürésíteni kell egy bot mixerrel,vagy főzzük, amikor is a sütőtököt meghámozzuk és kockára vágjuk, feltesszük főni annyi vízben, hogy ellepje. Ha megpuhult leszűrjük és botmixerrel vagy krumplitörővel pürésítjük.

Sütőtök

Habosra keverjük a puha vajat a cukorral, hozzáadjuk egy narancs reszelt héját és a sütőtök pürét, azzal is jól elkeverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, mindegyiket alaposan elkeverjük. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet a fűszerkeverékkel, a sütőporral és a szódabikarbónával, adjuk hozzá a sütőtökös keverékhez és dolgozzuk össze alaposan. Végül keverjük bele a kandírozott narancs héjat. Vajazott, lisztezett tepsibe simítjuk. Előmelegített sütőben 160 fokon arany barnára sütjük.

A csokimáz hozzávalóit gőz fölött összeolvasztjuk és még melegen bevonjuk vele a pitét.

Ha a csokimázat túl sok macerának tartod szórd meg a sütit fahéjas porcukorral, úgy is nagyon finom lesz.

Szólj hozzá!