A magyar konyhában a pacalt egyféleképpen ismerjük, csak mint a pacalpörköltet, Erdélyben és Csehországban is ettem már nagyon finom pacal levest, de én még nem találkoztam másféle elkészítési móddal itthon.
Nagy volt a meglepetésem, amikor a férjem felidézve gyermekkori emlékeit előkereste az egyiptomi Horváth Ilona – Abla Nazíra szakácskönyvéből a csicseriborsós pacal receptjét.
Eleinte kétkedéssel fogadtam, hogy milyen lehet a pacal paradicsomos mártásban, na és a csicseriborsó is furcsának tünt, de próbáljuk ki, gondoltam – és lőn. Mit ne mondjak nem bántam meg!
Lassú tűzön rezgősre főzve valami isteni finom. Pita kenyeret kanálnak használva szoktuk enni savanyúsággal vagy friss salátával.
1 kg pacal (előfőzött), csíkokra vágva
1,5 l víz
2 evőkanál ecet
1 evőkanál vaj
1 nagy fej vöröshagyma finomra vágva
3 gerezd fokhagyma finomra vágva
2 csésze paradicsom szósz
2-3 csésze húsleves
1 teáskanál baharat
1 erős paprika (elhagyható)
2 csésze főtt csicseriborsó
só
bors
A pacalt főzzük fel az ecetes vízben, majd öblítsük le alaposan hideg folyó víz alatt. A hagymát a fokhagymával fonnyasszuk meg a vajon. Adjuk hozzá a paradicsom szószt, majd pároljuk további 2-3 percig. Engedjük fel a húslevessel és tegyük bele a pacalt. Fűszerezzük, majd lassú tűzön főzzük. Amikor már majdnem kész, keverjük hozzá a főtt csicseriborsót és a karikára vágott paprikát, majd készre főzzük. Párolt rizzsel, vagy pita kenyérrel tálaljuk.