Citromos, fokhagymás édeskömény

Az édesköményt nálunk kevésbé ismerik, pedig a mediterrán konyha egyik fontos zöldsége. Manapság már a nagyobb szupermarketekben és a jobb zöldségeseknél is kapható. Íze enyhén ánizsos, nagyon finom salátát készíthetünk belőle, de a zöldség levest is üdévé varázsolja.

Mint minden növény ez is gyógynövény, jótékony hatásairól ide kattintva olvashattok.

édekömény gumó

Itt most egy gyorsan elkészülő, egyszerű köret receptjét olvashatjátok. Melegen is, hidegen is egyaránt finom, sült húsok kiváló kísérője, különösen fehér húsok mellé ajánlom.

A savasságát ebben a receptben a citromlé adja, amit helyettesíthetünk egy jó száraz fehér borral vagy a kettő kombinációjával.

Hozzávalók:
3 db édeskömény
2-3 kanál olívaolaj
1 csésze víz vagy alaplé
1 teáskanál édeskömény mag
5-6 gerezd fokhagyma
1 citrom leve és reszelt héja
2-3 kanál extra szűz olívaolaj
só és bors

Az édeskömény vastag szárait levágjuk, a finom leveleit félretesszük a díszítéshez. A gumókat először félbe, majd cikkelyekre vágjuk.

Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat. A cikkelyeket magas lángon, minden oldalon megpirítjuk, majd felöntjük a vízzel vagy alaplével, fűszerezzük és hozzáadjuk az egész fokhagyma gerezdeket meg a citrom reszelt héját. Lassú tűzön, fedő alatt puhára pároljuk.

Ha megpuhult főzzük el a levét, locsoljuk meg a citromlével és az extra szűz olívaolajjal. Ha fokozni akarjuk az élvezetet megszórhatjuk egy kis parmezán sajttal is. Az apróra vágott levelekkel díszítve tálaljuk.

Szólj hozzá!