Nem csak Egyiptomban de az Arab félsziget más országaiban is megtalálhatjuk ezt a pirított hagymával készített barna rizzsel felszolgált főtt hal különlegességet. A főtt halat a levében, rizs nélkül levesként is fogyasztják különösen a Földközi Tenger partvidékén. Bármilyen halat felhasználhatunk hozzá.
Hozzávalók:
1 kg hal nagyobb darabokra vágva
2 nagy fej hagyma finomra vágva
2 ½ csésze (2 dl) víz , vagy hal alaplé
1 csésze (2 dl) Hosszú szemű (lehetőleg basmati) rizs
2 evőkanál olaj vagy vaj
1 teáskanál római kömény
1 teáskanál őrölt koriandermag
3-4 szem zöld kardamom
só és bors
A hagymát az olajban sötét barnára pirítjuk vigyázva, hogy meg ne égjen. Ha kellően megpirult öntsünk hozzá egy kis vizet és villával nyomkodjuk szét. Adjuk hozzá a vizet (vagy a hallevet) és fűszerezzük. Ha felforrt tegyük bele a haldarabokat, lassú tűzön főzzük vigyázva, hogy ne essenek szét. (Forrástól számított 4-5 perc általában elegendő attól függően, hogy milyen vastagok a hal szeletek.) Ha kész szedjük ki óvatosan a halat és tartsuk melegen.
Keverjük a rizst a forró levesbe, ha újra felforr lefedve főzzük takarék lángon, míg minden levét elfövi. Vegyük le a lángról, kavarjuk meg a rizst, hogy pörgős legyen és hagyjuk 5-10 percig lefedve állni, hogy teljesen megpuhuljon. Ha kész halmozzuk tálra, rendezzük el a hal darabokat körülötte, koriander vagy petrezselyem zöldjével és citrom karikákkal díszítve tálaljuk.