Egy elrontott recept eredménye a párom kedvenc, kávé mellé való keksze. Az eredeti egy egyiptomi omlós sütemény receptje. Nem tudom mit rontottam el, de ahelyett, hogy puha halmocskák maradtak volna a tészta szétfolyt a sütőben és „ropogóssá” vált.
Nabil (a férjem) azt mondta, hogy neki így jobban ízlik és még jobb lenne, ha még ropogósabbá tudnám varázsolni. Így került bele a sütőpor, amitől kellő vékonyságú, könnyű és igazán harsogóan ropogós lett.
Számunkra a legkedvesebb a kókuszos verzió, de ezerféle változatot készíthetünk belőle. A kókuszt helyettesíthetjük dióval, mandulával, ízesíthetjük kakaóval, narancs héjjal, citrom héjjal, fahéjjal, ánizzsal, mézeskalács vagy sütőtökpite fűszerkeverékkel.
A liszt egy részét helyettesíthetjük zabpehellyel vagy teljes kiőrlésű liszttel.
Jól záródó dobozban sokáig frissen ropogós marad ez a „ha kell csak vesszük elő” süti.
Finom kávé vagy tea mellé, de egy fagyit is feldobhatunk vele.
Hozzávalók:
1 csésze olvasztott vaj
1 csésze cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 tojás
2 csésze rétesliszt
1 csésze kókuszreszelék
1 csomag sütőpor
A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat, azzal is alaposan kikeverjük, majd jön a liszt, a kókuszreszelék és a sütőpor, dolgozzuk jól össze.
Kibélelünk 4 nagy tepsit sütőpapírral és egy kis kanál segítségével fürjtojás nagyságú halmokat helyezünk egymástól viszonylag nagy távolságra. Én egy gázsütő tepsijének a keskenyebb oldalára 3 halmocskát szoktam tenni, a következő sort pedig elcsúsztatva, de ugyan olyan sor távolságra rakom, mint a halmocskák közti távolság.
150 fokos sütőben arany sárgára sütöm. Lehet, hogy a sütőben még puhának tűnik, de ha a széle már kezd barnulni kivehetjük, a sütőn kívül ropogóssá válik.
Dzeretn kérdezni,hogy egy csésze hány dl?
Kedves Anett a “csészényi” adag 2 deciliter-nek felel meg.