Kókuszos keksz

Egy elrontott recept eredménye a párom kedvenc, kávé mellé való keksze. Az eredeti egy egyiptomi omlós sütemény receptje. Nem tudom mit rontottam el, de ahelyett, hogy puha halmocskák maradtak volna a tészta szétfolyt a sütőben és „ropogóssá” vált.

Nabil (a férjem) azt mondta, hogy neki így jobban ízlik és még jobb lenne, ha még ropogósabbá tudnám varázsolni. Így került bele a sütőpor, amitől kellő vékonyságú, könnyű és igazán harsogóan ropogós lett.

Számunkra a legkedvesebb a kókuszos verzió, de ezerféle változatot készíthetünk belőle. A kókuszt helyettesíthetjük dióval, mandulával, ízesíthetjük kakaóval, narancs héjjal, citrom héjjal, fahéjjal, ánizzsal, mézeskalács vagy sütőtökpite fűszerkeverékkel.
A liszt egy részét helyettesíthetjük zabpehellyel vagy teljes kiőrlésű liszttel.

Jól záródó dobozban sokáig frissen ropogós marad ez a „ha kell csak vesszük elő” süti.

Finom kávé vagy tea mellé, de egy fagyit is feldobhatunk vele.

Hozzávalók:
1 csésze olvasztott vaj
1 csésze cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 tojás
2 csésze rétesliszt
1 csésze kókuszreszelék
1 csomag sütőpor

A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat, azzal is alaposan kikeverjük, majd jön a liszt, a kókuszreszelék és a sütőpor, dolgozzuk jól össze.

Kibélelünk 4 nagy tepsit sütőpapírral és egy kis kanál segítségével fürjtojás nagyságú halmokat helyezünk egymástól viszonylag nagy távolságra. Én egy gázsütő tepsijének a keskenyebb oldalára 3 halmocskát szoktam tenni, a következő sort pedig elcsúsztatva,  de ugyan olyan sor távolságra rakom, mint a halmocskák közti távolság.

150 fokos sütőben arany sárgára sütöm. Lehet, hogy a sütőben még puhának tűnik, de ha a széle már kezd barnulni kivehetjük, a sütőn kívül ropogóssá válik.

Kókuszos keksz

“Kókuszos keksz” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Szólj hozzá!