10 ok, hogy miért fogyasszunk édesköménymag teát

Az édesköményt Európában, a Földközi tenger vidékén már az ókori népek is ismerték és termesztették. Minden része fogyasztható, levelei formára a kapor levélre hasonlítanak, íze inkább az ánizsra emlékeztet. Gumójának is kellemes ánizsra emlékeztető, édeskés illata és íze van. Készíthetünk belőle salátát, levest, de önálló köretként is megállja a helyét.

Magját Indiában már évezredek óta használják fűszer és gyógynövényként egyaránt. A legtöbb fűszerkeverék (masala) fontos alkotóeleme, de étkezések után szívesen elrágnak egy pár szem édesköménymagot, ami beindítja az emésztést és megszünteti a rossz szájszagot. Erre a célra kandírozott formában is felszolgálják.

Az ősi indiai gyógymód az Ayurvéda is használja gyógynövény receptjeiben, többek között a bélflóra egészségének helyreállítását segítő fűszerkeverékben is. (Erről ide kattintva olvashatsz többet.)

Lássuk hát, hogy miért is érdemes az édeskömény magjából készült teát fogyasztani:

  1. Elpusztítja a rossz szájszagot okozó baktériumokat, elősegíti a nyálképződést, ami hasznos a száj természetes tisztán tartásához. Antibakteriális hatása miatt a fogínygyulladás tüneteit is enyhítheti.
  2. Elősegíti az emésztési folyamatokat. Gyors megkönnyebbülést hoz felfújódás esetén.
  3. Görcsoldó tulajdonságának köszönhetően lazítja a belek görcsös összehúzódását is, így gyengéd hashajtó hatása is van.
  4. A Journal of research in Ayurveda szerint az édesköménymag kivonat a menstruációs görcsök enyhítésére is sikeresen használható. (1 evőkanálnyi édesköménymagot addig főzzünk 3-4 dl vízben, amíg a víz színe meg nem változik, szűrjük le és melegen fogyasszuk.)
  5. Magas mangán tartalma elősegíti az igen erős antioxidáns hatású enzim a szuperoxid diszmutáz termelődését a szervezetben és egyéb fitonutriens tartalma is segít a szabad-gyökök lekötésében így segít a rákos megbetegedések kialakulásának a megelőzésében.
  6. Vérszegénység esetén is hatásosan fogyaszthatjuk az édeskömény teáját. Magas vas, réz és hisztidin tartalma elősegíti a vörösvértest képződést.
  7. Az édeskömény kiváló vízhajtó.
  8. Nem csak vízhajtó és emésztés elősegítő hatása van, de serkenti az anyagcserét, ezáltal elősegíti a súlyfeleslegtől való megszabadulást. A Journal of Diabetes and Metabolic Syndrome-ban megjelent tanulmány szerint az édeskömény ánizzsal és fekete köménnyel (nigellával) kombinálva növeli az inzulin érzékenységet és jótékonyan befolyásolja a koleszterin szintet is. (Szárazon pirítsuk meg az édesköménymagot, őröljük meg, majd egy evőkanálnyit keverjünk el egy pohár meleg vízben. Naponta kétszer, éhgyomorra fogyasszuk.)
  9. A Journal of Food Science magazinban nyilvánosságra hozott tanulmány szerint az édesköménymag igen gazdag nitritekben és nitrátokban, ez a két anyag jelentős szerepet játszik az új erek létrehozásában és az érfalak tágításában. Bizonyítást nyert, hogy pár szem édeskömény elrágása megemeli a nyál nitrit tartalmát, ami segíti az egészséges vérnyomásszint megtartását. Emellett az édesköménymag kálium tartalma sem elhanyagolható, ami a sejtek egészséges működése mellett befolyásolja a szívritmust és a vérnyomást is.
  10. Végül, de nem utolsó sorban és a teljesség igénye nélkül szépségünk megőrzésében is szerepet játszhat az édesköménymag. Antibakteriális hatása segít a pattanások és aknék kezelésében. Antioxidáns hatása pedig segít megelőzni az öregedés jeleit. (1 evőkanálnyi édesköményt addig főzzünk 3-4 dl vízben, amíg a víz színe meg nem változik, szűrjük le, majd tonikként kenjük az arcunkra. Hagyjuk hatni 15 percen át, majd öblítsük le langyos vízzel.)

édesköménymag tea

Hogyan készítsünk édeskömény teát? 1 csésze teához törjünk meg mozsárban vagy daráljunk durvára egy teáskanálnyi édesköménymagot, forrázuk le, hagyjuk állni lefedve, hogy ne veszítsük el az illóolajait, majd leszűrve fogyasszuk. Ízesíthetjük egy pár menta vagy zsálya levéllel, ami fokozza az emésztést elősegítő hatását.

Mint minden gyógyszernek, így a gyógynövényeknek is vannak nem kívánatos hatásai.

Az édeskömény esetében magas ösztrogén tartalma miatt várandós és szoptatós anyukáknak nem tanácsos fogyasztaniuk. Ezenkívül emlőrákban, méh vagy petefészekrákban és endometriózisban szenvedőknek sem ajánlott.

Vérzési rendellenesség esetén legyünk óvatosak az édesköménymag tea fogyasztásával, mivel megnövelheti a vérzés és a véraláfutások keletkezésének a lehetőségét. Ugyanez igaz a görcsrohamokkal diagnosztizált betegekre is.

Forrás:

mercola.com

https://en.wikipedia.org/wiki/Fennel

Szólj hozzá!