Ezt a receptet egy 1979-es kiadású Földközi tengeri szakácskönyvben találtam, amit még fiatal asszony koromban Kuvaitban vásároltam. Mivel ez is a kavard össze és dugd a sütőbe kategória, ráadásul isteni finom, az egyik kedvenc sütemény receptemmé vált.
Az eredeti recepten annyit változtattam, hogy a darált mandula és a liszt fele helyett mandula lisztet használtam és egy kiskanál sütőport is tettem bele, hogy még könnyebb legyen .
Ez a recept egy kisebb tepsire való, de érdemes többet készíteni belőle, mert hamar elfogy! Ha fokozni akarod az élvezetet kínálj egy kis vanília fagyit mellé.
½ csésze vaj
1 csésze barna cukor
3 tojás
1 vaníliás cukor
1 ½ csésze mandula liszt vagy darált mandula
½ csésze rétesliszt
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál ánizs
diónyi kókusz zsír (olaj) a tepsi kikenéséhez
½ csésze szeletelt mandula a díszítéshez
Habosra kavarjuk a puha vajat a cukorral és a vaníliás cukorral. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, jól elkeverve mindegyiket, majd jöhet a mandula liszt és a rétes liszt a sütőporral és az ánizzsal. Jól elkeverjük és kókusz zsírral kikent és lisztezett tepsibe simítjuk. A tetejét megszórjuk a szeletelt mandulával és 180 fokon arany barnára sütjük.