Kakukkfüves, fokhagymás sült paprika saláta

A hűvösebb idő beköszönte miatt kénytelenek voltunk leszedni az összes paprikát a kertben. Annyi nem volt, hogy érdemes lett volna savanyúságot készíteni belőle és a mélyhűtőben is elég pihen már ezért úgy gondoltam, hogy inkább ezt a sokáig elálló salátát fogom elkészíteni belőlük. Mivel a párom az idén csak erős paprikát ültetett vásároltunk még mellé pár szép kápia paprikát és így készült el az egyik kedvenc salátánk.

Mind az erős paprika, mind a fokhagyma de még a kakukkfű is nagyon erős antibakteriális és antioxidáns hatású gyógynövény. Elpusztítják a hívatlan bacikat, segítenek a különböző gyulladások, legyen az légúti vagy ízületi megelőzésében és gyógyításában, ráadásul még a szívünkre is nagyon jó hatással vannak.

A fűszerek egészségre való hatásairól ide kattintva olvashatsz.

Vidám színei szemet gyönyörködtetőek, íze pedig kellemesen csípős, édes-savanyú. Az elősütésnek köszönhetően a nyári grillezések emlékét idézi.

Érdemes belőle nagyobb mennyiséget készíteni, mivel hűtőszekrényben akár több hétig is eláll.

Sült paprika saláta

Hozzávalók:
3 kápia vagy piros kaliforniai paprika
3 hegyes erős paprika
4-5 gerezd fokhagyma
3-4 ág friss kakukkfű vagy 2 teáskanál szárított
1 citrom leve és reszelt héj
1 dl extra szűz olíva olaj
1 teáskanál fehér balzsamecet krém vagy méz
½ teáskanál só

A paprikákat hosszában félbe vagy ha nagyobb 3 részre vágjuk. Sütőlapon 200 fokon addig sütjük, amíg a héja enyhén meg nem barnul, A mosogatást megkönnyítendő én általában szilikon sütőlapot teszek alájuk, de a sütőpapír is megfelel a célnak.

Sült paprika saláta

Ha kivettük a sütőből takarjuk le a paprikákat alufóliával és így hagyjuk kihűlni, majd húzzuk le a vékony megbarnult héját.

Vágjuk fel a paprikákat kisebb darabokra, tegyük keverő tálba, reszeljük rá a fokhagymát és a citrom héját, sózzuk és a kakukkfűvel ízesítjük. Ezután meglocsoljuk a citrom levével, a balzsamecet krémmel és az olívaolajjal. Alaposan összekeverjük és legalább 1-2 órát érleljük a hűtőszekrényben.

Salátaként sült húsok mellé tálaljuk, de előételnek vagy borkorcsolyának is kínálhatjuk.

Sült paprika saláta

Szólj hozzá!