Hogyan varázsoljunk vegyszermentes gyümölcsöt az asztalunkra

Sajnos manapság, ha elérhető áron szeretnénk zöldséget, gyümölcsöt vásárolni, akkor kénytelenek vagyunk beérni a sokféle növényvedőszer és műtrágya segítségével termelt termékekkel. Bár a hatóságok mindent megtesznek, hogy a termelők csak az előírt várakozási idő után hozzák forgalomba a permetezett terményeket azok felszínén mindig találhatunk növényvédőszer maradványokat és egyéb szennyeződéseket, amit a síma, folyóvíz alatti mosás nem tud eltávolítani.

Tetézi még a problémát, hogy a külföldről behozott gyümölcsök zömét viaszbevonattal tartósítják, ami önmagában sem túl jó, ráadásul lezárja a gyümölcsök felületén lévő szennyeződéseket, megakadályozva, azok egyszerű eltávolítását.

Védekezés képpen sokan meghámozzák a gyümölcsöket, de ezáltal sok esetben értékes tápanyagokat is elveszítenek. ( Ne felejtsük a mondást „ a héjában a vitamin” ! ) Kell, hogy legyen más megoldás is és persze van is. Itt most pár olyan praktikát mutatok be ami olcsó, otthon is elkészethető és egyszerű a használata.

Csodaradír

Kezdjük a gyümölcsön lévő viasz bevonat eltávolításával. A legegyszerűbb módja, ha gyümölcsöt vizesen átdörzsöljük vékony, vegyszermentes Csodaradírral ami mechanikusan eltávolítja a rajta lévő szennyeződéseket. Alapos öblítés után azonnal fogyasztható lesz az így megtisztított zöldség és gyümölcs. Ez a módszer inkább a nagyobb és keményebb gyümölcsök mint az alma, a körte és a narancs esetében praktikus.

Az apróbb szemű, puhább állagú gyümölcsök sőt még a leveles zöldség félék tisztítására is alkalmas az ecetes áztatás. 4 rész vízhez tegyünk 1 rész ecetet, öntsük egy nagy, tiszta tálba és áztassuk a zöldséget, gyümölcsöt 30-60 percen keresztül. Utána öblítsük le alaposan bő, tiszta vízzel.

Gyümölcsmosás

Egy gyorsabb megoldás a gyümölcs tisztító spray, amit otthon is készíthetünk : 1 csésze vízben oldjunk fel 2 evőkanál szódabikarbónát, adjunk hozzá egy evőkanál citromlevet. Öntsük egy szórófejes flakonba és már kész is. Spricceljük be a gyümölcsöket a keverékkel, hagyjuk állni 5-10 percig, majd bő vízzel öblítsük le.

Igaz, hogy több időt vesz el ez a fajta gyümölcs mosás, de így majdnem bió minőségű zöldséget, gyümölcsöt tehetünk az asztalra minden nap és a pénztárcánkat sem terheljük meg.

Szólj hozzá!