Az Angliában élő híres pakisztáni chef Khalid Aziz receptje alapján készült ez a különleges, fűszeres karfiol recept. A karfiol és a brokkoli jótékonyan hat a prosztatára, a húgyutakra és a petefészekre, magas a vitamin és alacsony a kalória tartalma ezért fogyókúrázóknak is kiváló eledel. A színesítő kurkuma gyulladást csökkent és jótékonyan hat a májra és az epére. A római kömény segíti az emésztést és megakadályozza a felfújódást. A fekete bors segíti a gyomorsav termelődését, míg az erőspaprika védi a gyomor nyálkahártyáját, gyulladást csökkent és segít megelőzni mindenféle betegséget. Arról pedig még nem is beszéltem, hogy mennyire finom!
Hozzávalók:
500 gr karfiol kis rózsákra szedve
500 gr brokkoli kis rózsákra szedve
3-4 evőkanál mogyoróolaj vagy más jó minőségű olaj
1 teáskanál kurkuma
½ teáskanál őrölt római kömény
½ teáskanál őrölt koriandermag
½ teáskanál fekete bors
¼ teáskanál chili por (ízlés szerint lehet több is kevesebb is)
3 dl víz
1 evőkanál tamarind paszta vagy gránátalma szirup
1 evőkanál ecet
Só
Egy nagyobb serpenyőben melegítsük fel az olajat és pirítsuk a fűszereket 1-2 percig, hogy jobban kijöjjön az aromájuk. Adjuk hozzá a karfiolt és a brokkolit, jól forgassuk bele a fűszeres olajba, hogy mindenhol érje. Oldjuk fel a tamarind pasztát a vízben és öntsük a zöldségekre, sózzuk és lassú tűzön puhára pároljuk, arra ügyeljünk, hogy ne főzzük szét, roppanós maradjon. Tálalás előtt ízesítsük az ecettel.
Melegen sültek mellé köretnek kínálhatjuk, a vegetáriánusok rizzsel tálalva főételnek fogyaszthatják, de hidegen salátának is kiváló.