Besamelles sütőtök

Besamelles sütőtök

Ez a szokatlan kombináció igen finom édesség, amit kisbabáknak is nyugodtan adhatunk, de vendégeinket is meglephetjük vele. Előre elkészíthetjük és hűtőben tárolva több napig is eltarthatjuk.

A fűszereket vásárold meg itt!

1 kg sütni való tök

500 gr cukor (lehet barna is)

1 kávéskanál fahéj őrölt

1 kávéskanál szegfűszeg őrölt

1/2 kávéskanál  szerecsendió  őrölt

1 csésze víz

1 csésze darált keksz

 

150 gr vaj

½ csésze liszt

¾ l tej

3 evőkanál cukor

1 vaníliás cukor

1 tojás

A meghámozott és felkockázott tököt a cukorral és a fűszerekkel pépesre főzzük. Keverjük el benne a darált kekszet  majd egy tűzálló tálba simítjuk kb. 2-3 cm vastagon. A szokott módon  besamel mártást készítünk, amit cukorral és a vaníliás cukorral ízesítünk. Ha egy kicsit kihűlt, keverjük el benne a tojást. Öntsük a sütőtökös massza tetejére és 180 fokon süssük addig, amíg a teteje barnulni nem kezd.

Hidegen tálaljuk.

Besamel mártás helyett használhatunk cukorral és vaníliás cukorral kikevert mascarpone sajtot. Ebben az esetben nem kell sütni, hanem tálalás előtt 3-4 órára tegyük a hűtőszekrénybe, hogy megdermedjen a sajt.

Szólj hozzá!