Ez a szokatlan kombináció igen finom édesség, amit kisbabáknak is nyugodtan adhatunk, de vendégeinket is meglephetjük vele. Előre elkészíthetjük és hűtőben tárolva több napig is eltarthatjuk.
A fűszerekeveréket vásárold meg itt!
Hozzávalók:
1 kg sütni való tök
500 gr cukor (lehet barna is)
1 teáskanál sütőtökpite fűszerkeverék
1 csésze víz
1 csésze darált keksz
A mártáshoz:
150 gr vaj
½ csésze liszt
¾ l tej
3 evőkanál cukor
1 vaníliás cukor
1 tojás
A meghámozott és felkockázott tököt a cukorral és a fűszerekkel pépesre főzzük. Keverjük el benne a darált kekszet majd egy tűzálló tálba simítjuk kb. 2-3 cm vastagon. A szokott módon besamel mártást készítünk, amit cukorral és a vaníliás cukorral ízesítünk. Ha egy kicsit kihűlt, keverjük el benne a tojást. Öntsük a sütőtökös massza tetejére és 180 fokon süssük addig, amíg a teteje barnulni nem kezd.
Hidegen tálaljuk.
Besamel mártás helyett használhatunk cukorral és vaníliás cukorral kikevert mascarpone sajtot. Ebben az esetben nem kell sütni, hanem tálalás előtt 3-4 órára tegyük a hűtőszekrénybe, hogy megdermedjen a sajt.