Baklava

A kelet legismertebb édessége a baklava. Déli szomszédainknál (ahol a török megszállás hosszú ideig tartott) is megtalálható. Az arab országokban a cukrászdákban méteres átmérőjű, réz tálcákról kínálják a miniatűr méretű, különböző formájú baklavát. Nagy gyakorlat kell ahhoz, hogy egészen picire formáljuk, de az íze úgy is nagyon finom, ha nagyobbra sikeredik. Töltelékként használhatunk csak diót, vagy csak pisztáciát, de vegyesen is nagyon finom.

 

Hozzávalók:

16 db rétes lap

1 csésze olvasztott vaj

1 csésze darált dió

1 csésze darált, sótlan pisztácia

1 csésze darált mandula

1 csésze cukor

½ csésze tej

 

szirup:

2 csésze cukor

1 csésze víz

1 teáskanál citromlé vagy/és

1 teáskanál rózsavíz

Vajazzunk ki egy 20-30 cm-es tepsit. Béleljük ki 8, olvasztott vajjal megkent réteslappal. Keverjük össze a többi hozzávalót és lassú tűzön addig főzzük, amíg teljesen magába nem szívja a tejet. Kicsit lehűtjük, majd  egyenletesen szétterítjük a réteslapokon. Fedjük be a maradék 8, olvasztott vajjal megkent  réteslappal . Sütés előtt kisebb háromszög formára szeleteljük, és közepesen meleg sütőben (170 C ) szép aranybarnára sütjük. A még forró süteményt leöntjük a hideg sziruppal. Tálalás előtt hagyjuk állni egy fél órát.

Baklava

Szólj hozzá!