Mandula puding – Muhalabeya

Könnyű elkészíteni, egyszerű és nagyon finom. Eredetileg sótlan pisztáciával és cukrozott rózsaszirmokkal vagy gránátalma magokkal díszítették, hogy mutatósabb legyen. A rózsavíz adja a jellegzetes ízét, ám ha az túl különleges, vagy nehezen beszerezhető, akkor vaníliával is helyettesíthető.

Hozzávalók:
3 csésze tej
½ csésze rizs liszt
csipet só
1 csésze cukor
1 csésze őrölt mandula
1 evőkanál rózsavíz
2 evőkanál durvára őrölt sózatlan pisztácia
2 evőkanál friss vagy cukrozott gyümölcs

A rizslisztet elkeverjük  ½ csésze hideg vízzel. A maradék tejet a cukorral és a sóval felforraljuk. Adjuk hozzá a lisztes keveréket, és főzzük a forrástól számított 5 percig lassú tűzön állandó keverés mellett. Keverjük hozzá az őrölt mandulát és még 5 percig főzzük, vagy addig, amíg jó sűrű nem lesz. Vigyázzunk hogy le ne égjen. Ha kész, adjuk hozzá a rózsavizet,  és kicsit hagyjuk hűlni. Kis tálakba adagoljuk, és pisztáciával valamint friss vagy cukrozott gyümölccsel díszítjük.

Mandula helyett használhatunk kókuszreszeléket is. Hűtőben több napig is eláll.

Szólj hozzá!