A Wikipedia szerint az antioxidáns oxidációgátló (oxidáció inhibitor), tágabb értelemben oxidációt késleltető vagy gátló anyag.
Antioxidáns alatt azonban leggyakrabban az élő szervezetben, illetve a táplálékban található, természetes vagy mesterséges vegyületeket értjük.
Az élő energiafelszabadító szervecskéiben, a mitokondriumokban az energiafelszabadító folyamat () során természetes módon keletkeznek peroxid- és szuperoxid gyökök. Ezeket a sejtek a saját antioxidánsaikkal hatástalanítják. Bizonyos helyzetekben (például stressz, betegség) a szabad gyökök száma megnő, és a szervezet nem képes elegendő antioxidánst termelni. Az idős, beteg szervezetben az antioxidánsok hatása, és mennyisége is csökken.
A szabad gyökök is felelősek a sejtek öregedéséért, többek között fehérjék működésképtelenné tételével, a DNS lánc károsításával – utóbbi folyamat daganatképződést is okozhat. Mindez ellen a különböző sejtek számos természetes antioxidánst termelnek. Ilyenek például egyes vitaminok, de lehetnek antioxidáns hatásúak egyes enzimek, és egyéb anyagok is.
Friss, és lehetőleg természetes körülmények között termett zöldségekben, minimálisan feldolgozott, növényi táplálékokban gazdag étrenddel biztosítani lehet a kívülről szervezetünkbe került antioxidánsok mennyiségét. (Sok más hasznos anyaggal, például vitaminokkal, ásványi anyagokkal együtt.)
Az ORAC-skála az USA mezőgazdasági minisztériuma által standardizált minősítés az élelmiszerek antioxidáns szintjének mérésére. Az ORAC az „Oxygen Radical Absorbance Capacity“ (oxigén gyök abszorbancia kapacitás) kifejezés rövidítése, és egysége az ORAC-egység/ 100 g élelmiszer.
Kevesen tudják, hogy élelmiszereink közül a fűszerek azok, amelyek a legmagasabb antioxidáns tartalommal bírnak.
Azalábbiakban megjelenő teljes ORAC értékek 100 gr szárított zöld fűszerre vagy fűszerre értendők.
Fűszer neve | ORAC érték |
Kurkuma | 18320 |
Cayenne bors | 20900 |
Paprika | 22500 |
Chili | 23636 |
Gyömbér | 41900 |
Fekete bors | 42400 |
Bazsalikom | 67553 |
Petrezselyem | 74349 |
Római kömény | 77831 |
Szecsuáni bors | 118400 |
Szerecsendió | 118700 |
Kakukkfű | 163700 |
Rozmaring | 170400 |
Zsálya | 240100 |
Oregánó | 265700 |
Fahéj | 267536 |
Szegfűszeg | 314446 |