Petrezselyem

A petrezselyem nemzetség az ernyősök családjába tartozó, kb. 60 cm magasra növő bokros gyógy- és fűszernövény. Két alaptípusa van: a levélpetrezselyem és a gyökérpetrezselyem vagy fehérrépa.

A petrezselyem egyik legerősebb, legtartalmasabb zöldségfélénk. C-vitamin tartalma magasabb mint bármely más zöldségfélénké (166 mg 100 grammonként), Ez háromszor annyi mint amennyi a narancsban található és megegyezik a feketeribizliével.

Vastartalma is kiemelkedően magas 5.5mg / 100 gr, azontúl kiváló mangán, kálium, kálcium és potászium forrás. Magas klorofil tartalma miatt tisztító hatású, megakadályozza a baktériumok és a gombák szaporodását. A klorofil magas oxigén tartalma a vírusok elleni harcban is segítség.

Gyógyhatásai: Magas vérnyomás, pangásos szívelégtelenség, nőgyógyászati panaszok, allergia, láz ellen. Gyökerének és levelének drogja vizelethajtó, étvágyjavító, vesekőhajtó és hólyaghurut elleni teák alkotórésze. Enyhe nyugtató hatása is ismert. Gátolja az allergiás tünetek kiváltására keletkező vegyület, a hisztamin elválasztását. Leheletfrissítésre pár szál petrezselymet kell elrágni.

Vízhólyag és vesetisztító:
Erős vízhajtó és vizelethajtó, ezért a terhes nőknek nagyban fogyasztani nem szabad. Tisztítja a vízhólyagot és a veséket, valamint serkentőleg hat a vesék működésére. Ezt elsősorban nagy mennyiségű káliumtartalmának köszönhetjük. Serkenti természetes szex hormonok képződését a szervezetben, és ezzel elősegíti a normális menstruációs ciklust, valamint csökkenti a menstruációs fájdalmakat és normalizálja a folyást. Ezt vastartalma biztosítja, amire különösen akkor van szükség, amikor erős a vérzés.

Hat a látás- és optikai idegekre:
Vitamin és ásványi összetétele folytán pozitívan hat a látás és a látással kapcsolatos idegekre. A benne lévő nagy mennyiségű A vitaminnak köszönhetjük, hogy csökkenti a szürkületi vakságot, valamint javítja a látást.

Tisztító hatása van:
Szintén kálium tartalmának köszönhetjük, hogy a petrezselyem tisztítja az emésztő rendszert, valamint serkenti a máj munkáját. Mint tudjuk, a májnak nagyon sok feladata van, köztük az egyik, a szervezetbe jutó mérgek azonnali tárolása. De ha a máj már túl van terhelve, a szervezetbe jutó mérgek elterjedése ellen nem történik semmi. A petrezselyem segít a szervezet tisztításában, különösen higanyszennyezés esetén ajánlatos a kúraszerű fogyasztása.

Cukorbaj előtt:
Azoknak, akik a szürke zónába jutnak, illetve jelöltek a cukorbetegségre, ajánlatos egy időre kúraszerűen fogyasztani a petrezselymet. Olyan anyagokat tartalmaz, amelyek segítik megszüntetni az inzulin érzékenységet, illetve késlelteti a cukorbetegség kialakulását. Ezt egyébként a kalcium felvétellel is elérjük, mert segíti a sejtek mozgásának szabályozását. A kalcium megtalálható a többi sötétzöld színű zöldségekben is. Természetesen a cukorbetegség megelőzéséhez a táplálékozásunkkal is be kell segíteni azzal, hogy kerüljük a fehér cukor használatát, hogy segítsünk a szervezetben visszaállítani a rendet.

Serkenti az immunrendszer munkáját:
Azoknál akik huzamosabb időn keresztül gyógyszert szednek, számos mellékhatás alakulhat ki, ami az immunrendszer munkáját gátolja. Ha az immunrendszer meggyengül, a körülöttünk levő baktériumok munkája testünkben megkezdődik. Számos jele van az immunrendszer hanyatlásának, amit főleg táplálékunkkal segíthetünk visszaállítani. A petrezselyem az egyik legnagyobb tára a vitaminoknak és ásványi anyagoknak. Kúraszerű fogyasztással fokozzuk a test ellenálló lépességét, bármely betegséggel szemben.

Serkenti az étvágyat:
Különösen kisgyereknél jelenthet gondot a rossz étvágy, amit a rossz étkezési szokásokkal alakíthatunk ki. A kicsi általában nem kap elegendő nyers gyümölcsöt, és még kevesebb nyers zöldséget. Ha a gyermek kis korában megszokja a zöldségek ízét, később is jobban elfogadja majd azokat, akár főve, akár nyersen. A petrezselyem nemcsak kitűnő étvágygerjesztő a gyerekek számára, de nagyon tápláló is.

Vérszaporító:
A petrezselyemben sok a vas. Ezt nem lehet összehasonlítani a pótló pirulákkal, mert a természetes környezetből illetve a táplálékunkból a felszívódás sokkal hatékonyabb. A szervezetünknek nagy szüksége van vasra a vérképződéshez valamint az oxigén felszívódáshoz.

Vigyázat a petrezselyem nagyon erős hatású gyógynövény! A termésdrog teája vesevérzést, terhes nőknél abortusz okozhat! Vizelethajtóként alkalmazva káliumpótlásra van szükség!

Elkészítési mód:
A petrezselymet semmi képpen sem fogyaszthatjuk tisztán. Nagyon erős növény ahhoz, hogy hígítás nélkül érvényesüljön a szervezetünkben illetve hogy ne károsítsa azt. Ne feledjük, a sok nem jelenti azt is hogy jobb. A leghatásosabb nyersen fogyasztani, a kicentrifugázott levét, felhígítva bármely más zöldség lével, így sárgarépával is lehet. Hatékony a petrezselyem lé fokhagymával, de akkor is hígítani kell, mert mindkettő igen tömör összetételű. Csak rövid ideig ajánlott fogyasztani.

Petrezselyem tea:
• 1 marék friss petrezselyemlevél és -szár
• 4 dl víz
Forraljuk fel a vizet, öntsük a petrezselyemre, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le. Édesíthetjük mézzel, ha úgy jobban ízlik. Igyunk naponta 3-4 csészényivel.

Legjobban tesszük, ha ételként fogyasztjuk. A magyar konyha egyébként is sok petrezselymet használ. Ne spóroljunk vele, szórjuk a salátára, ízesítsük a köreteket vele, kínáljuk a sültek mellé is. A petrezselyem nem csak nagyon egészséges, hanem nagyon finom is!

Forrás:
http://www.geocities.com/zold_gyum/petrez.html
http://hu.wikipedia.org
http://ezinearticles.com/?Health-Benefits-Of-Parsley&id=111028
http://hubpages.com/hub/Health-Benefits-Of-Parsley
http://www.naturalhealthtechniques.com/diet_nutrition/ParsleyBenefits.htm

“Petrezselyem” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!