A medvehagyma az egyik legkorábban gyűjthető tavaszi vad fűszer- és gyógynövényünk. Régi magyar nevei a sási hagyma, poszhagyma, vadfokhagyma.
Hazánkban Orfű környékén, a Mecsekben őshonos. Összetéveszthetetlen fűszeres illata kora tavasszal betölti a bükkös-gyertyános erdőket, sűrű zöld levélszőnyeget alkotva a fák alatt. Otthoni termesztésével igazán nem érdemes próbálkozni, mert ahhoz hogy megéljen, ennek a két fának a közelségére van szüksége.
A medvehagymát általában azok is szeretik, akik a fokhagymát nem. Pedig fő hatóanyagaik, pl. a szagért felelős allicin, azonosak. Az aromaanyagok a növények leveleiben találhatók. Ezeket gyűjtjük tavasszal, még a növény virágzása előtt. Fontos tudni, hogy a medvehagyma levelei, formájukat tekintve, a gyöngyvirágéhoz hasonlítanak, utóbbi erősen mérgező növény. Szerencsére illatuk miatt az összetévesztésük szinte lehetetlen. A növény hagymáját nyár végén, ősz elején szedjük, ezek hosszúkás alakúak.
A gyógynövény- és bioboltokban márciusban már fellelhetők a frissen szedett és csokorba kötött ízletes levelek. Sajnos csak néhány hétig kaphatók, mert hamar virágba borulnak.
Szárított formában szerencsére egész évben kapható. Mindenképpen érdemes kipróbálni akár friss, de akár szárított formában is fűszerként, gyógynövényként egyaránt.
Lássuk először a medvehagymát, mint gyógynövényt!
Johann Künzle, svájci gyógyfüves lelkész írta a medvehagymáról:
“Az egész testet megtisztítja, kihajtja belőle a megrekedt kóros anyagokat, egészségessé teszi a vért, kiűzi és elpusztítja a mérgező anyagokat. Az örökké betegeskedő embereknek, a sömörös, pattanásos, korpázó arcbőrűeknek, a reumásoknak, a görvélykórosoknak úgy kellene tisztelniük a medvehagymát, mint az aranyat.
Nincs a Földön még egy olyan növény, amelyik ennyire hatásosan tisztítaná a gyomrot, a bélrendszert és a vért, mint ez.”
A medvehagyma tehát:
– csökkenti a vérnyomást, érelmeszesedést, koleszterinszintet,
– javítja a szív- és érrendszer működését,
– gátolja a vérrögképződést és az erek falán az ún. plakk-képződést (ami érszűkülethez vezet)
– segíti a vér és a máj méregtelenítését,
– segíti az emésztést, enyhíti a bélizgalmakat,
– gyulladásgátló,
– vírus- és baktériumölő, gombaellenes
– emlékezetjavító (keringésjavító hatásánál fogva),
– hatékonyan segíti bőrbetegségek gyógyulását.
Tartalmaz A- és C-vitamint, bizonyos típusú B-vitamint, valamint H-vitamint, ezen kívül magnéziumot, mangánt, vasat, cinket, szelént, kalciumot.
Nemcsak gyógyteakeverékek alkotójaként használhatjuk, hanem készíthetünk medvehagyma eszenciát vagy bort is, szintén gyógyászati céllal.
Az eszenciához apróra vágjuk a leveleket, vagy a hagymafejeket, üvegbe tesszük, 38-40 % – os gabonapálinkával felöntjük és 14 napon keresztül érleljük meleg helyen.
A borhoz egy marék apróra vágott levelet használunk, amit felöntünk 0,25 dl., jó minőségű fehérborral. Pár percnyi forralás után mézzel ízesítve fogyasztjuk. Ez egy napi adag, lassan kortyolgatva.
Javaslatok a medvehagyma konyhai felhasználására: mindenekelőtt meg kell jegyezzem, hogy a vadon termő fűszer-, gyógy- és vadnövények elkészítéséhez pontos leírást adni nem lehet. Ki-ki saját ízlése, lehetőségei szerint próbálkozzon.
A medvehagyma minden olyan ételbe illik, amelybe hagymát, fokhagymát tennénk. Ezért aztán a felhasználásával készíthetünk leveseket, mártásokat, szendvicskrémeket, húsételeket, köreteket, salátákat, süthetünk pogácsát, fűszerezhetünk vagdalt húst, pizzát, lepényeket.
A legegyszerűbb és legnagyszerűbb a friss medvehagymát apróra vágva, vagy egészben vajas kenyérre szórni. Ez mennyei csemege!
Szendvicskrém készítésekor tehéntúrót és/vagy juhtúrót annyi tejföllel kikeverünk, hogy jól tudjuk kenni. Apróra vágott medvehagymával, vadsóskával, zsázsával, turbolyával, kevés frissen őrölt borssal ízesítjük. Friss retekkel, paradicsommal, pirítós kenyéren tálaljuk.
Salátához apróra tépkedünk egy fejes salátát (vagy használhatunk galambbegy salátát), medvehagymaleveleket, retket, újhagymát, kígyóuborkát karikázunk. Az öntethez joghurtot vagy kefirt kikeverünk olívaolajjal, pár csepp citromlével, kevés balzsam- vagy borecettel, aki igényli, mézzel édesítse.
Leveseket, mártásokat, főzelékeket többféle növényből főzhetünk: a gyermekláncfű, csalán, útifű, kakukkfű, turbolya, vadsóska, medvehagyma, cickafark zsenge levelei nagyon jól párosíthatók a hagyományos zöldségekkel (zeller, burgonya, karfiol, répa stb.).
Az elkészült ételeket ízlésünk szerint fűszerezzük és tejszínnel, tejföllel dúsítsuk.
A sternenfelsi füvesasszony vadnövényes főzeléke az alábbiak szerint készül: vajban angolszalonnát, vörös- és fokhagymát pirítunk, majd a felaprózott libatop, medvehagyma, pongyola pitypang, csalán tyúkhúr, útifű és cickafark kerül rá. Ételízesítővel, kevés vízben főzzük, végül tejföllel behabarjuk és frissen reszelt szerecsendióval fűszerezzük.
Medvehagymás pogácsát nagyon gyorsan süthetünk: 25 deka lisztet, ugyanannyi vajjal, túróval, ízlés szerint sóval, 1 tojással és felaprított medvehagymával összegyúrunk.
Szokás szerint nyújtjuk, kenjük, sajtot reszelünk rá, szaggatjuk és sütjük. Kiváló és különleges csemege!
Láthatjuk, hogy milyen sokoldalúan használható a medvehagyma a konyhában is. Ajánlom, hogy bátran próbálkozzanak, kísérletezzenek! Használjanak minél több vadon termő fűszer- és gyógynövényt, változatosabbá, egészségesebbé tehetik velük ételeiket, mindennapjaikat.
Horváth Adrien
http://natura_sanat.20x.cc