Fűszeres – gyógynövényes szájvíz házilag

Nekem is, de a páromnak is gyakran begyullad a fogínyünk annak ellenére, hogy rendszeresen és nagyon alaposan szoktunk fogat mosni. A gyulladás megelőzésére a férjem többféle, az üzletekben kapható szájvízzel próbálkozott, aminek az lett az eredménye, hogy felborult a szája baktérium flórájának az egyensúlya, lepedékes és foltos lett a nyelve.

Ekkor kezdtem el gondolkodni azon, hogy milyen gyógynövények segíthetnek ebben a helyzetben. Amikor a Fűszerek és az Egészség című előadásomra készültem számos fűszernél találtam, hogy segíti a a száj baktérium flórájának a helyreállítását így ezekből kiválasztottam a leghatásosabbakat, adtam hozzájuk egy kis kamilla virágot, sót és szódabikarbónát és kész is lett egy nagyon hatásos szájvíz.

virágzó gyógynövények

Azóta csak ezt használjuk nagy megelégedésünkre. Olcsó is, gyorsan kész van, nincs benne sem alkohol, sem más kimondhatatlan nevű kemikália. Próbáljátok ki – megéri!

Hozzávalók:
½ liter szűrt víz
2 evőkanál szárított zsálya
1 evőkanál szárított menta
1 evőkanál kamilla virág
10 szem kardamom mag törve
2 kávés kanál só (parajdi vagy himalája)
1 kávés kanál szódabikarbóna

Forraljuk fel a vizet. A többi hozzávalót tegyük egy üveg edénybe, öntsük rájuk a forró vizet, kavarjuk meg, fedjük le és hagyjuk állni 15-20 percig. Szűrjük le műanyag szűrőn keresztül egy sterilizált üvegbe. Zárjuk le, 2-3 hét alatt használjuk el.

Használata:
1 jó nagy kortyot vegyünk a szájvízből a szánkba, zubogtassuk 1-2 percig, hogy mindenhová, még a fog közökbe is eljusson, majd köpjük ki.

Fűszeres szájvíz

Szólj hozzá!