Érdekességek a fahéj történetéből

A fahéj az otthon melegét és a karácsony hangulatát idézi fel bennünk. Ne gondoljuk, hogy ez a közkedvelt fűszer csak napjainkban ilyen népszerű, Kínában már időszámításunk előtt 2800-as évekből maradt fenn írásos emlék, ami a fahéj használatáról szól. De az egyiptomiak sem maradtak le, ebben az időszakban vallási szertartásokhoz és a holttestek balzsamozásához is használták, persze az ételeik ízesítéséhez is igénybe vették ezt az édes illatú fűszert.

fahéj történet

Rómában a holtak elégetésekor dobtak a máglyára fahéj rudakat, hogy enyhítsék a nem túl kellemes szagokat. Állítólag Néró Róma 1 évnyi fahéj szükségletének megfelelő fahéjat égetett el meggyilkolt feleségének halotti máglyáján, ami nem kis anyagi áldozatot jelentett, hiszen a fahéj ötször olyan drága volt ekkoriban, mint az ezüst.

A középkorban is igen közkedvelt volt, fűszerként és gyógynövényként egyaránt használták, státusz szimbólumként is működött, mivel az ára igen magas volt.

cinnamologus - fahéj madár

Termőhelyéről Ceylonból arab kereskedők által jutott el Európába, akik különleges legendák mesélésével akarták biztosítani a monopóliumukat és persze a magas árakat is. Az egyik ilyen legenda szerint hatalmas húsevő madarak gyűjtik egy magas hegy tetején álló, égig érő fán lévő fészkükben a fahéj rudakat. A kereskedők nagy hús darabokat helyeztek csalinak a fa alá, amiket a mohó madarak összeszedtek és a fészkükbe vittek, ám a nagy súly miatt a fa ága letört, a fészek leesett és így tudták összegyűjteni a fészekben levő értékes fűszert.

Egy másik mese szerint eldugott völgyben, félelmetes mérges kígyók őrizték a fahéjat és csak életük kockáztatásával lehetett megszerezni azt.

A nagy földrajzi felfedezéseket is a fűszerek iránti növekvő igénynek és azok megfizethetetlen árának köszönhetjük. Az 1500-as évek elején a Portugálok kezébe került a ceyloni fahéj termés forgalmazásának a joga, amit később a Hollandok, végül az Angolok kaparintottak meg.

Az 1800-as évekre Európában is elterjedt az olcsóbb, durvább, robusztusabb ízű kínai vagy kasszia fahéj használata, amit főként Indonéziában, de Dél-Kelet Ázsia más részein is termesztenek. Ugyanakkor az értékesebb, lágyabb ízű fahéj származási helye még ma is Ceylon,a mai Sri Lanka.

Forrás:
https://www.history.com/news/cinnamons-spicy-history
https://www.thespruceeats.com/history-of-cinnamon-1807584

Szólj hozzá!