Ezt a receptet még Kuvaitban tanultam egy kuvaiti barátunktól. Amikor először hallottam tőle, hogy fahéjat és szegfűszeget használ a csirkéhez egészen el voltam hűlve, hiszen mi ezeket a fűszereket csak édességhez használjuk.
Aztán vettem a bátorságot és kipróbáltam, azóta számtalanszor készítettem már el, különböző húsokkal, de nekem a csirkés változat a legkedvesebb.
Hozzávalók:
1 csirke feldarabolva
1 evőkanál vaj
1 nagy fej hagyma, finomra vágva
2 gerezd fokhagyma, finomra vágva
½ kiskanál fahéj
¼ kiskanál őrölt szegfűszeg
¼ kiskanál őrölt gyömbér
¼ kiskanál erős paprika (elhagyható)
1/2 csésze mazsola
2 evőkanál paradicsompüré vagy
½ csésze paradicsom szósz
2 csésze csirkeleves vagy víz
só
bors
1 csésze hosszú szemű rizs (a legfinomabb Basmati rizsből)
1 ½ csésze leves vagy víz
A hagymát pároljuk meg a felolvasztott vajban. Ha már üveges, adjuk hozzá a fokhagymát,a fűszereket, és a mazsolát, pároljuk tovább 1-2 percig. Tegyük bele a paradicsompürét, pirítsuk még egy kicsit, majd öntsük fel a levessel (ha nincs kész levesünk, használhatunk vizet és leveskockát). Főzzük puhára a csirkét úgy, hogy a végére csak kevés leve maradjon.
Közben egy másik edényben forraljuk fel a 1 ½ csésze levest, adjuk hozzá a rizst sózzuk, ha szükséges. Ha felforrt újra vegyük takarékra a lángot és fedő alatt addig főzzük, amíg minden folyadékot felszív. Ha kész, egy tűzálló tálban kavarjuk jól össze a rizst a csirkével. Borítsuk le alufóliával és csak annyi időre tegyük a sütőbe, hogy jól átmelegedjen és a rizs átvegye a szósz ízét.
Joghurttal vagy joghurtos uborkasalátával tálaljuk.