Itt az ősz, itt van a körte szezon, zamatos, aranyló körték mosolyognak a kertben. Gondoltam kipróbálom milyen lesz, ha a párolt káposztát cukor helyett körtével édesítem. Az eredmény szokás formáló. Eddig csak almával próbáltam, de hogy őszinte legyek körtével még sokkal finomabb lett.
A vörös káposzta készítésekor általában vörös bort illene használni, de mi jobban szeretjük egy jó minőségű roséval helyettesíteni. Az íze könnyedebb, frissebb lesz és a színe sem válik olyan mély bordóra.
A gránit bevonatos Blaumann lábas, amit a képen is láthattok, nagy segítség a konyhában. Tapadás mentes felületére nem ragad le az étel, könnyen tisztítható és nem csak pároláshoz praktikus, ha kell pirítani is kiválóan lehet benne.
Pikánsságát a Ludas Matyi fűszerkeverék (köménymag, édeskömény, babérlevél, fekete bors) adja meg. Ez a fűszerkeverék nem csak finom ízt ad a káposztának, de minden egyes összetevője segít megakadályozni a káposztás ételek átkát, a felfújódást.
Hozzávalók:
½ fej vörös káposzta vékony szeletekre vágva
3-4 kisebb körte kockára vágva
1 pohár rose bor
1 teáskanál Ludas Matyi fűszerkeverék
2-3 kanál olaj vagy 1 kanál kacsa zsír
1 evőkanál balzsamecet
só és bors
A káposztát megfuttatjuk az olajon (vagy a zsíron), fűszerezzük és a fűszerekkel is pároljuk egy kicsit. Majd jöhet a körte és a bor amivel lassú tűzön puhára pároljuk. Ha szükséges kicsi vizet önthetünk alá. Tálalás előtt egy kis balzsamecet krémmel ízesítjük. Kacsa vagy sertés sült kiváló kísérője.