Kacsacomb zöldségágyon

Egy barátnőmtől tanultam ezt az elkészítési módot egy emlékezetes karácsonyi ebéd alkalmából. Azóta már sokszor és sokféle hússal készítettem, de kacsával a legfinomabb.

A sok zöldség különlegesen zamatossá teszi a husit és további előnye, hogy a hús és a köret egyszerre készül a sütőben, így ez alatt az idő alatt nyugodtan foglalkozhatok a többi fogással.

Az eredeti receptet a vízi szárnyasok ízesítésére készült Ludas Matyi fűszerkeverékkel fejlesztettem tovább, amiben a köménymag, az édeskömény, a babérlevél és a kimaradhatatlan fekete bors hoz létre egy különleges ízharmóniát. (Sertés és borjúsült készítésekor is érdemes kipróbálni.)

Hozzávalók:
4 kacsacomb
2 nagyobb sárgarépa
2 nagyobb petrezselyem gyökér
1 kis fej zeller
1 nagy fej vörös hagyma
4-5 gerezd fokhagyma
2 teáskanál Ludas Matyi fűszerkeverék
2-3 evőkanál olaj

Sózzuk be a kacsacombokat. Az olajból és a fűszerkeverékből készítsünk pasztát, dörzsöljük be vele a combokat. Hagyjuk állni legalább egy fél órát, még finomabb lesz ha egész éjjel marinálódik.

Vágjuk a zöldségeket vastag szeletekre. Sózzuk meg egy kicsit és a maradék fűszerpasztával ízesítsük.

A zöldségeket terítsük el egy sütőtál aljában, fektessük rá a kacsacombokat. Lefedve süssük 150 fokos sütőben addig amíg a hús meg nem puhul. Ekkor vegyük le a fedőt és magas lángon (200 fokon) pirítsuk meg. Puha kenyeret és salátát kínálhatunk mellé.

Kacsa zöldségágyon

Szólj hozzá!