Mentás bébi articsóka saláta

Az articsóka nálunk egy kevésbé ismert zöldségféle, bár a mediterrán konyha közkedveltté válásával újra a látókörünkbe került, nemcsak mint zöldségféle, hanem mint gyógyító növény is. Az articsókában nagyon sok vitamin (különösen a B vitaminok) és ásványi-anyagok találhatók meg. Különösen magas a vas és a folát (a folsav természetes formája) tartalma. Az articsóka egészségre való hatásról tudj meg többet itt!

Bébi articsóka
Bébi articsóka

A bébi articsóka nálunk konzerv formájában vásárolható meg és általában saláták készítésére használják. Citrommal és olívaolajjal meglocsolva önmagában is finom előétel. A normál méretű articsóka időnként megjelenik a nagyobb hipermarketek polcain.

Ha az articsóka szívét (a tányérszerű belsejét) használjuk a legfinomabb paradicsomos darált hús raguval megtöltve, sajttal megszórva.

Itt most egy jól bevált saláta receptet olvashattok. A hozzávalók persze ízlés szerint változtathatóak, de a mentát ne hagyjátok el, mivel különösen jól kihozza az articsóka finom ízét.

Hozzávalók:
1 bébi articsóka konzerv
½ piros kaliforniai paprika csíkokra vágva
5-6 olajban eltett szárított paradicsom csíkokra vágva
¼ csésze menta apróra vágva vagy 1evőkanál szárított morzsolva
1 citrom héja reszelve
½ citrom leve
¼ csésze extra szűz olívaolaj
só és bors

Az articsóka konzerv levét leöntjük, alaposan átmossuk majd lecsöpögtetjük. A bébi articsókákat négybe vágjuk és egy salátás tálba tesszük, hozzáadjuk a többi hozzávalót, jól elkeverjük és szoba hőmérsékleten egy pár órát állni hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek. Tálalhatjuk pirítóssal előételként vagy sültek mellé salátaként.

Mentás articsóka saláta

Szólj hozzá!