Ez a leves a nagymamám hagymaszár levesének a tovább gondolt változata. A környezetemben többen is megfáztak a napokban és egy olyan levest akartam készíteni ami segít leküzdeni azokat a fránya vírusokat, tápláló és ráadásul még finom is.
A hagymák mind jelentős vírus és baktériumölő hatással bírnak. A gyömbér, a kurkuma és az erős paprika erősíti az immunrendszert, gyulladást csökkent és fájdalmat csillapít. A babérlevél elősegíti az emésztést és jót tesz a légutaknak is. Ezért gondoltam, hogy jót fognak tenni betegnek és egészségesnek egyaránt.
Ha még gazdagabbá szeretnénk tenni adjunk hozzá egy kis tejfölt vagy kókuszkrémet.
Hozzávalók:
1 nagy fej vöröshagyma
1 szál póréhagyma
5-6 szál zöldhagyma
5-6 gerezd fokhagyma finomra vágva
1 csokor metélőhagyma 5 mm-es darabokra vágva
1 diónyi friss gyömbér finomra vágva
1 chili (erős) paprika vékony karikára vágva
1 evőkanál kacsazsír
1,5 l csontleves
2-3 babérlevél
1 evőkanál pirospaprika
1 teáskanál kurkuma
fejenként 1 tojás
só és bors
A vöröshagymát hosszában 5 mm széles csíkokra vágjuk. A póréhagymát és a zöldhagymát is fél centiméter vastag szeletekre vágjuk.
A zsírt felforrósítjuk egy fazékban, rádobjuk a vörös, a póré és az újhagymát megsózzuk és üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a gyömbért, a fokhagymát és a chilit, azzal is dinszteljük egy pár percig. Vigyázzunk ne pirítsuk meg. Ekkor jöhetnek a fűszerek, jól kavarjuk össze a dinsztelt hagymákkal, majd öntsük fel a csontlevessel és addig főzzük amíg a hagymák megpuhulnak de nem szabad szétfőzni őket.
Ha kész zárjuk el a lángot és óvatosan, egyenként eresszük a feltört tojásokat a levesbe. Hagyjuk állni 5 percig és a metélőhagymával gazdagon szórva tálaljuk.