Paradicsomos húsgombócok libanoni módra – Daud Basha

Ezt az egész Közel-Keleten közkedvelt ételt a független Libanon első kormányzójáról nevezték el. Daud Basha asztaláról sosem maradhatott el a friss paradicsomból készült, szószban fürdőző, bárányhúsból készült  gombóc.

A baharat fűszerkeverékről tudj meg többet itt. Vásárold meg itt!

Hozzávalók:

500 gr darált  bárány- vagy marhahús

2 ek rizsliszt

1 tojás

1 kis fej vöröshagyma finomra vágva

1 kk baharat

bors

olaj a sütéshez

 

a mártáshoz:

2 ek olívaolaj

4-5 paradicsom meghámozva és apróra vágva

1 nagy fej vöröshagyma finomra vágva

1 ek finomra vágott kapor vagy petrezselyem

Jól összekeverjük a húst, a tojást, a rizslisztet a hagymával és a fűszerekkel. Vizes kézzel formáljunk nagyobb diónyi gombócokat és süssük aranybarnára bő, forró olajban. A felesleges olajat papírtörlővel itassuk fel.

 

A mártáshoz pirítsuk meg a hagymát az olívaolajban, majd adjuk hozzá a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, majd 10 percnyi főzés után tegyük bele a húsgombócokat és lassú tűzön további 20 percig főzzük, vagy addig amíg a mártás be nem sűrűsödik . Párolt vagy pirított rizzsel tálaljuk.

 

Szólj hozzá!