Ezt az egész Közel-Keleten közkedvelt ételt a független Libanon első kormányzójáról nevezték el. Daud Basha asztaláról sosem maradhatott el a friss paradicsomból készült, szószban fürdőző, bárányhúsból készült gombóc.
A baharat fűszerkeverékről tudj meg többet itt.
Hozzávalók:
500 gr darált bárány- vagy marhahús
2 ek rizsliszt
1 tojás
1 kis fej vöröshagyma finomra vágva
1 kiskanál baharat
só
bors
olaj a sütéshez
a mártáshoz:
2 ek olívaolaj
4-5 paradicsom meghámozva és apróra vágva
1 nagy fej vöröshagyma finomra vágva
1 ek finomra vágott kapor vagy petrezselyem
Jól összekeverjük a húst, a tojást, a rizslisztet a hagymával és a fűszerekkel. Vizes kézzel formáljunk nagyobb diónyi gombócokat és süssük aranybarnára bő, forró olajban. A felesleges olajat papírtörlővel itassuk fel.
A mártáshoz pirítsuk meg a hagymát az olívaolajban, majd adjuk hozzá a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, majd 10 percnyi főzés után tegyük bele a húsgombócokat és lassú tűzön további 20 percig főzzük, vagy addig amíg a mártás be nem sűrűsödik . Párolt vagy pirított rizzsel tálaljuk.