Hogyan segíthet egy ¼ teáskanál szerecsendió az elalvásban?

Stresszes életünknek köszönhetően egyre többen szenvednek álmatlanságban. A mély  pihentető alvásra nagy szükségünk van, hiszen ilyenkor regenerálódik a szervezetünk és ilyenkor fokozottan működnek a kiválasztó szerveink is.

Ha szervezetünk nem kapja meg a szükséges alvást másnap bizony fáradtan ébredünk, nem lesz elég energiánk a napi feladatok elvégzésére, nem tudunk kellőképpen koncentrálni, a memóriánk sem úgy működik ahogy kellene, felerősödik az aggodalom érzése, fejfájás sőt migrénes fejfájás is kialakulhat.

Az álmatlanságban szenvedők első reakciója általában egy altató tabletta bekapása, ami hatásos is, cask ha elolvassuk a tabletta mellékhatásait már nem olyan biztos hogy szívesen fogunk hozzányúlni.

Ez itt a régóta használt, közismert Andaxin betegtájékoztatójában megjelelölt lehetséges mellékhatások listája:

“Leggyakrabban álmosság és mozgászavar jelentkezik. Emellett kialakulhat: kábultság, fáradtságérzés, gyengeség,, fejfájás, szédülés, zsibbadás, látási zavar, eufória (indokolatlanul jó közérzet) és EEG (az agyi idegsejtek elektromos tevékenységét vizsgáló eljárás) eltérések.

Előfordulhat étvágytalanság, hányinger, hányás, hasmenés, szívritmuszavar, vérnyomásesés, ájulás, allergiás reakciók (csalánkiütés, ekcéma, hámló bőrgyulladás, Stevens-Johnson szindróma, (olyan súlyos bőrbetegség, mely a bőrön és a nyálkahártyákon hólyagképződéssel jár), anafilaxiás sokk (a keringés és légzés összeomlásával járó életveszélyes állapot), hörgőgörcs, láz, perifériás vizenyőképződés). Ritkán vérképzőszervi változások (fehérvérsejtszám csökkenés, illetve teljes hiány, vérszegénység, bőrkiütések, és a vér valamennyi alakos elemének hiánya) is jelentkezhetnek.

Fokozott görcskészséggel rendelkező betegekben a szer görcsrohamot provokálhat”

Manapság már kiváló gyógynövényekből álló készítmények is kaphatóak az álmatlanság leküzdésére, de bármilyen hihetetlen a konyhaszekrényünkben is találhatunk olyan fűszert (fő-szert) ami segíthet ilyenkor.

Az egyik leghatásosabb altató fűszer a szerecsendió (a kapormag és a petrezselyem mellett), ami egy szerves vegyületet miriszticint tartalmaz és ennek segítségével képes meggátolni a stressz hormonok képződését, így elősegíti az elalvást és nyugodt, pihentető alvást biztosít.

Hogyan használjuk?  Keverjünk el maximum egy ¼ teáskanálnyi szerecsendiót egy pohár meleg vízben, ízesíthetjük egy kis mézzel és  lefekvés előtt egy órával fogyasszuk el. Itt is érdemes a fokozatosság elvét érvényesíteni, kezdjük egy csipetnyivel és fokozatosan emeljük a mennyiséget amíg az a kívánt hatást ki nem váltja, de sose használjunk napi egy ¼ teáskanálnál nagyobb mennyiséget.

A gyógynövényeknek is vannak nem kívánatos hatásai, különösen, ha túl nagy mennyiségben fogyasztjuk őket, ami a szerecsendió esetében halucináció is lehet. Mivel igen hatékony szer  gyermekeknek és terhesnőknek nem javasolt fűszerezésnél nagyobb mennyiségű szercsendió fogyasztása.

Forrás:

1) http://www.aasmnet.org/resources/factsheets/insomnia.pdf

(2) http://www.webmd.com/sleep-disorders/guide/understanding-the-side-effects-of-sleeping-pills

(3) http://www.helpguide.org/articles/sleep/cant-sleep-insomnia-treatment.htm

(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC181172/

(5,6) http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/03/17/new-study-shows-sleeping-pills-linked-to-increased-risk-of-death-and-cancer.aspx

(7) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3000115/

(8) http://home-cure.net/natural-cure-insomnia/

(9) http://www.webbeteg.hu/gyogyszerkereso/andaxin-tabletta-20x-/1628/betegtajekoztato

(10) http://www.healthy-holistic-living.com/relieve-insomnia-naturally.html?t=DM

Szólj hozzá!