3 fontos ok amiért érdemes otthon főzni

Tegnap került elém egy riport Bagdi Emőke professzor asszonnyal, a híres pszichológussal, melyben többek között a közös családi étkezések fontosságáról, testi és lelki egészségünkben játszott jótékony hatásáról beszél.

Egy kutatás során összehasonlítottak olyan családokat akik rendszeresen főznek otthon és közös étkezéseik vannak olyanokkal akik egyeltalán nem főznek és mindenki akkor eszik amikor éppen kedve vagy ideje engedi. A vizsgálat eredménye azt mutatta, hogy azokban a családokban ahol vannak közös étkezések

  1. a családtagok egészségi állapota jobb,
  2. nagyobb a stressz tűrő képességük
  3. összetartóbb a család.

Igaz, hogy a mai rohanó világban nehéz időt szakítani ezekre a dolgokra, de mint azt a kutatás is bizonyítja nagyon megéri a fáradtságot.

Nem csak a közös étkezések kovácsolják össze jobban a családtagokat, de a közös főzések is nagy szerepet játszathatnak a bensőségeCsaládi vacsora s kapcsolatok kialakításában vagy annak megerősítésében.

Sok szülő úgy van vele, hogy ne segítsen a konyhában a gyerek, inkább tanuljon vagy játszon, ne legyen olyan „sanyarú sorsa” mint neki volt. Pedig a közös főzés is tanulás, az életrevalóság tudományának az elsajátítása, ami legalább olyan fontos mint az iskolai tanulmányok.

Egy időben keringett az Interneten egy olyan videó amiben fiatal lányokat kérdeztek alapvető ételekről és elkészítési módjukról siralmas eredménnyel. Elkeserítő volt látni, hogy mennyire nincsennek képben. Ha legalább egy kis időt eltöltenének az édesanyjuk mellett, beszélgetve a konyhában, már akkor is lenne valami fogalmuk a főzés alapjairól, ha ők maguk nem is vennék ki részüket a munkából.

Pedig a főzés nem egy unalmas robot. Kiélhetjük kreativitásunkat a finomabbnál finomabb ízű ételek megteremtésével. Lehetőség van kisérletezésre, új dolgok kitalálására, új ízek megismerésére és még emlékek felidézésére is.

A finom étel, a szép terítés nem csak az ünnepnapokat, de a hétköznapokat is szebbé teszi. Ráadásul szeretteink dícsérő szavai, a fényesre törölt tányérok elfeledtetik még a fáradtságot is.

Az Internet világa előtt anyáról lányára szállt a családi receptek gyüjteménye, aztán jött a szebbnél szebb, színes, képes szakácskönyvek kora, ma pedig már jobbnál jobb recepteket találhatunk a világhálón.Szakácskönyv

A közösségi oldalak is segítenek a főzés és a finom ételek megszerettetésében. Olyan csoportok mint például  A konyha ördögei (tippek,trükkök,praktikák,ötletek mit és hogyan főzz) még kezdőknek is segítséget nyújtanak. Igazi beszélgetős csoport ahol a tagok megosztják receptjeiket, tapasztalataikat, sikereiket és kudarcaikat is. Ötleteket kaphatsz a vasárnapi menűhöz és tanácsot is, ha valamilyen étel elkészítése feladja a leckét.

A lehetőség tehát adott, a hozzávalók ma már könnyen beszerezhetők, a receptek,a jó tanácsok is kéznél vannak, innen már csak akarni kell! Ne feledjétek a férfi szívéhez a legrövidebb út a gyomrán keresztül vezet! És ez igaz a nőkre, sőt a gyerekekre is!

Főzzetek, kísérletezzetek, teremtsétek meg az otthon melegét!

A Bagdi Emőke professzor asszonnyal készült riport itt olvasható.

Szólj hozzá!