A za’atar a Levant (Lebanon, Palesztína, Jordánia, Szíria és Izrael) jellegzetes fűszerkeveréke. Őrölt, szárított kakukkfűből, szezámmagból, oregánóból és cserzőszömörcéből áll de más fűszereket is adhatnak hozzá. Mint a legtöbb fűszerkeverék esetében minden háziasszonynak megvolt a maga titkos receptje amit senkivel sem osztott meg.
Gyakran fogyasztják reggelire olívaolajjal elkeverve, pita kenyérrel, olajbogyóval és joghurttal.
Szórhatjuk hummuszra vagy ízesíthetünk vele túrót vagy fetasajtot .
A fűszerkeveréket használhatjuk sült húsok, zöldségfélék ízesítésére.
Vékonyra nyújtott pizza tésztát is megkenhetünk az olajos za’atar-ral. Ropogósra sütve nagyon finom. Paradicsommal és olajbogyóval kínálva kiváló borkorcsolya. Recept itt!
Egy közmondás szerint a za’atar figyelmessé teszi az elmét és erőssé a testet, ezért a Közel-Keleten az iskolás gyerekek rendszeresen visznek za’atar-os kenyeret uzsonnára.
Mivel mind a kakukkfűnek, mind az oregánónak nagyon magas az antioxidáns tartalma és mind a kettőnek erős antibakteriális, antivirális hatása van egészségünknek is jót teszünk a za’atar fogyasztásával a különleges ízélményről nem is beszélve.
“Za’atar fűszerkeverék” bejegyzéshez 2 hozzászólás