A fűszerek mint egészségünk őrei

Már Hippokratész az orvoslás atyja is azt mondta, hogy az vagy amit megeszel. Amit beviszel a szervezetedbe azzal árthatsz is és használhatsz is. Az egészséges táplálkozás iránti igény manapság egyre inkább előre tör. Egyre többen választják a bio zöldséget, gyümölcsöt és figyelnek oda, hogy minél kevesebb mesterséges anyagot fogyasszanak. Kevésbé ismert azonban, hogy a viszonylag kis mennyiségben használt fűszerek jelentősen befolyásolhatják egészséged és szépséged a jó irányba.

Kicsi a bors de erős! Mondják, ami nem csak a bors csípősségére utal, hanem arra is, hogy milyen jelentős hatást fejt ki egészségünk és szépségünk érdekében! És ez igaz az összes fűszerre.

Nincs olyan fűszer vagy zöld-fűszer ami ne befolyásolná jótékonyan egészségünket.

Többségünk nem is gondolja, hogy azzal, hogy különleges fűszerekkel varázslatos ízű ételekkel teszi a minden napi étkezéseket ünnepivé egyben elősegíti az emésztést, megóvja szív és érrendszerünket, fájdalmat csillapít. Sőt, a fűszerek kiemelkedő antioxidáns tartalmuk miatt , még rák megelőző hatással is bírnak.

Orvosaink gyakran utasítanak bennünket, hogy ne fogyasszunk fűszeres ételeket. De milyen fűszertől tiltanak el? A zöld fűszerektől? Az erős fűszerektől? A szélhajtó fűszerektől mint a kömény és az ánizs? A gyulladáscsökkentőktől mint a kurkuma vagy a kardamom? Az antibiotikus hatásúaktól mint a csillagánizs vagy fekete bors? Vagy a vízhajtó petrezselyem zöldjétől? És még sorolhatnám hosszan. És hogyan ne fogyasszuk? Ételeinkben, teaként vagy kapszulában? És miért ne fogyasszuk? Miben árthat? Ha megkérdezzük csak vállvonogatást kapunk válaszul, maximum azt, hogy benne van a protokollban és kész.

Száradó zöld-fűszerek

Sajnos orvosaink az egyetemi képzésük során igen keveset vagy szinte semmit sem tanulnak a vitaminokról és az élelmiszerek hatásáról az egészségünkre, a fűszerekről nem is beszélve. Pedig egyre több tudományos kutatás igazolja az ősi gyógyítókat, akik sok-sok ezer év óta használják a fűszereket és a gyógynövényeket .

A manapság elfogadott, kémiai úton előállított gyógyszereken alapuló orvoslás nem régebbi, mint 120-130 éves. Az azt megelőző 200.000 évben is éltek emberek, betegek is voltak és gyógyítóik is voltak, akik az embert mint test – lélek – szellem egységét gyógyították a természet által nyújtott gyógyító szerekkel, gyógynövényekkel, fűszernövényekkel, kristályokkal, masszázzsal, meditációval, imával és még sorolhatnám.

A magyar falvakban is a füvesasszony, javasasszony, kenőasszony volt aki segített az embereken, ősi tudást hordozva generációkon át. De így van ez a világ minden részén. Az indiai Ayurveda gyógyítók írott tudása több ezer évre tekint vissza, de ugyanígy van a kínai Hagyomás Gyógyászat esetében is.

A régi gyógyítók még valóban gyógyítottak. Megkeresték a baj okát és igyekeztek megszüntetni azt. Manapság az orvosok csak tüneteket kezelnek. Ami pillanatnyi könnyebbséget jelent, megszünteti a fájdalmat, de a valódi okot nem tárja fel, nem szünteti meg. Az esetek nagy többségében pedig gyógyszerekhez köt bennünket egész életünkre.

Ayurveda Kórház Indiában
Ayurveda Kórház Indiában
Fotó: Christopher F. Fynn Wikimedia Commons

Indiában, Kínában az emberek többsége még ma is szívesebben bízza egészségét a hagyományos módon gyógyítókra. Nekünk is érdemes volna visszanyúlnunk a gyökerekhez és újra hasznosítani őseink tudását, fűszerekkel, gyógynövényekkel segíteni a szervezetünket a betegségek legyőzésében.

Persze én sem azt tanácsolom, hogy egy sebészeti próblémát gyógynövénnyel próbáljunk meggyógyítani. De még egy súlyos betegség esetében is támogathatjuk orvosaink munkáját a megfelelő táplálkozással, fűszerek és más gyógynövények fogyasztásával.

Minden fűszer egyben gyógynövény is. Ezzel a tulajdonságukkal őseink már a történelem előtti időkben is tisztában voltak. 8000 éves sírokban találtak fűszernövényeket és az írásos emlékek is 5-6000 évre nyúlnak vissza. A 3500 éves egyiptomi Ebers papirusz olyan recepteket tartalmaz amelyeket akár manapság is használhatnánk. Az Ayurvéda és a Hagyományos Kínai Gyógyászat pedig élő virágzó gyógyító módszer melynek hatékonyságát több évezredes tapasztalat igazolja.

Nyúljunk hát bátran a fűszerekhez, hogy megőrízzük szépségünket és egészségünket!

Szólj hozzá!