Gluténmentes,zöldséges, kínai csirkemell

Bonyolultnak tűnhet ez a  recept  ha a leírás hosszúságát nézzük, pedig elkészíteni egyáltalán nem bonyolult, gyorsan megvan és a glutén érzékenyek is fogyaszthatják. A zöldségeket idény szerint változtathatjuk, adhatunk hozzá gombát vagy kínai-kelt vagy éppen ami a hűtőben van. A csirkemellet előre bepácolhatjuk, a zöldségeket is előkészíthetjük. A főzési folyamat nem vesz 20 percnél több időt igénybe. A kínai ötfűszerben lévő csillagánizs, kasszia, édeskömény, szecsuáni bors és szegfűszeg egzotikus ízeket varázsol asztalunkra.

A hozzávalókat vásárold meg itt!

Hozzávalók:

500 gr. csirkemell csíkokra vágva

Pác:

1 teáskanál gyömbér és fokhagyma paszta (vagy 2-3 gerezd fokhagyma és agy kb. 3 cm-es darab friss gyömbér lereszelve)

1 evőkanál  gluténmentes szójaszósz

1 teáskanál balzsamecet krém

1 teáskanál kukorica keményítő

½  teáskanál  Kínai ötfűszer

 

Zöldségek:

1 fej hagyma szélesebb szeletekre vágva

1 piros kaliforniai paprika szélesebb csíkokra vágva

1 kisebb cukkini szélesebb csíkokra vágva

1-2 evőkanál mogyoróolaj vagy más olaj

½ csésze víz

1 teáskanál kukorica keményítő

1-2 teáskanál  glutén mentes  szójaszósz

1 evőkanál  osztrigaszósz (elhagyható)

1 evőkanál pirított szezámmagolaj

 

Tészta:

250 gr rizstészta

forró víz

 

Jól összekeverjük a pác hozzávalóit, ha túl sűrű tehetünk hozzá 1 evőkanál vizet, majd beleforgatjuk a csirkemellet. Hagyjuk állni legalább 20-30 percig.

A rizstésztát tegyük egy nagyobb tálba. Öntsünk rá annyi sós vizet, hogy ellepje. Fedjük le és hagyjuk állni 10-15 percig. (A távol-keleti rizstésztákat nem kell főzni!) Tálalás előtt szűrjük le.

Forrósítsuk fel a mogyoró olajt és magas lángon pirítsuk meg a csirkemellet. Szedjük ki és tartsuk melegen.

A 1/2 csészényi hidegvízben oldjuk fel a keményítőt, adjuk hozzá a szójaszószt és az osztriga szószt.

A zöldségeket magas lángon roppanósra pároljuk, ha túl sok levet eresztene főzzük el. Amikor megpuhultak a zöldségek adjuk hozzá a csirkemellet. Öntsük rá a szójaszószos, keményítős vizet, pár percig, míg a mártás besűrűsödik  magas lángon forraljuk . Tálalás előtt meglocsoljuk a szezámmag olajjal és a rizstésztával kínáljuk.

 

Szólj hozzá!