A „Fekete sót” India és Pakisztán hegységeinek mélyében bányásszák. A fekete-barna tömbök formájában felszínre hozott kősó számtalan fontos ásványi anyagot, többek közt vasat és ként tartalmaz. Amint a felszínre kerül, a só barnás, rózsaszínes árnyalatot ölt. Már ekkor érződik enyhe kénes aromája. Íze füstös, fűszeres, hasonlít a tojáséra. Kala Namak só más ásványi anyagokban is igen gazdag. Nátrium klorid tartalma kevesebb mint más sóké ezért íze kevésbé sós.
Az indiai és más dél-ázsiai konyhák kedvelt fűszere. A valódi gourmand-ok megszállottjai a Kala Namak sónak, akárcsak a vegetáriánusok. A vegán táplálkozás kedvelői tojás pótlására is használják.
Különösen alkalmas a kész ételek utólagos sózására.
Az ayurvédikus gyógyítás használatát emésztés elősegítő, hashajtó, szélhajtó hatása miatt javasolja. Segít a gyomorégés megelőzésében is.
“Kala Namak – indiai élet só, fekete só” bejegyzéshez 1 hozzászólás