Tápláló, laktató, sok salátával egy remek nyári vacsora ez a nyár egyik kedvenc zöldségéből készült finomság.
4 db közepes cukkini vagy tök lereszelve
250 gr feta sajt
1 tojás
1 csésze petrezselyem finomra vágva
1 csésze kapor finomra vágva
1 nagy fej hagyma
1 kk erős paprika
1 csésze liszt vagy zsemlemorzsa
olaj a sütéshez
A reszelt cukkinit egy kicsit megsózzuk, 10-15 percig állni hagyjuk, majd tiszta konyharuhára terítjük, feltekerjük, majd alaposan kicsavarunk minden nedvességet belőle. A hagymát üvegesre pároljuk is kicsit hűlni hagyjuk. A feta sajtot finomra morzsoljuk. Ezután alaposan összekeverjük a hozzávalókat. Galuska sűrűségű masszát kell kapjunk. Vigyázat, sózni nem kell, hiszen a feta sajt kellőképpen sós.
Egy serpenyőben felforrósítunk kb. 2 ujjnyi olajat, és egy evőkanállal halmokat teszünk bele a masszából, ami szét fog terülni 10-12 cm-es lepényt formálva. Ha az egyik oldal már szép aranybarna, akkor óvatosan megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. Papírtörölközőn csöpögtessük le a felesleges olajat. Hidegen és melegen is fogyasztható.
Könnyebben lesz emészthető és könnyebben is elkészíthető, ha a masszát egy kivajazott tepsibe öntjük kb. 2-3 cm vastagon és sütőben 200 fokon aranybarnára sütjük, szeletelve tálaljuk.