Ez a könnyen elkészíthető sütemény nem túl édes és tele van értékes tápanyagokkal. Édességét főként a sárgarépától kapja, ami egyben az A-vitamin előfutárával bétakarotinnal is bőségesen ellátja a szervezetet. A dióban lévő olajok segítik az agyműködést, a bőséges fahéj pedig segít a szervezetnek a szénhidrátok feldolgozásában, megakadályozza a vércukorszint kiugrását. Ha még egészségesebbé akarjuk tenni használjunk tönköly lisztet a finomliszt helyett.
4 db nagy tojás
1 csésze barna cukor vagy eritrit
2 csomag vaníliás cukor
1 csésze hidegen sajtolt napraforgó olaj
2 csésze liszt
1 1/2 teáskanál sütőpor
2 teáskanál szódabikarbóna
2-3 teáskanál fahéj
1 teáskanál szerecsendió
1 teáskanál szegfűszeg
csipetnyi só
3 csésze reszelt sárgarépa
1 csésze kókusz reszelék
1 csésze durvára vágott dió vagy mogyoró
2 evőkanál joghurt vagy tejföl
krémhez:
500 gr mascarpone sajt
100 gr vaj
2 csésze porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
A tojásokat jól keverjük ki a cukorral és a vaníliás cukorral, apránként adjuk hozzá az olajat. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet a fűszerekkel, a sütőporral és a szódabikarbónával. Adjuk a tojáskeverékhez, jól dolgozzuk össze, majd adjuk hozzá a sárgarépát, a kókuszt és a diót. Lazítsuk a joghurttal. Egy nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral vagy vajazzuk és lisztezzük ki alaposan. Öntsük bele a tésztát és előmelegített 180 fokos sütőben süssük aranybarnára vagy amíg a beleszúrt kés tisztán nem jön ki.
Kavarjuk habosra a krém hozzávalóit, és egyenletesen kenjük a tortára. Díszíthetjük apróra vágott dióval, mogyoróval vagy reszelt citromhéjjal.