Kusz-kusz

Félreértések elkerülése végett a kusz-kusz nem egy különleges gabona féle, hanem tésztaféle. (Erről többet ide kattintva olvashatsz.)

Észak Afrika talán legismertebb étele, amit Európában, különösen Francia országban is sok helyen megkóstolhatunk. A kuszkusz körülbelül búzadara nagyságúra készített száraz tészta (a mi tarhonyánkhoz hasonlít, csak sokkal apróbb szemű). Reform élelmiszer boltokban előfőzött változata is kapható.

A kuszkuszt hagyományosan egy erre a célra készült, a fazék tetejére helyezhető szitában gőzön főzik, de az előfőzött változatot sokkal egyszerűbb elkészíteni. A raguhoz felhasznált sok zöldség nagy segítséget nyujt szervezetünk ellenálló képességének megerősítéséhez. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, könnyen emészthető és nem utolsó sorban elkészítése is könnyű.

500 gr csontos bárány hús
250 gr csontos csirke hús
250 gr fűszeres kolbász
2 nagy fej hagyma feldarabolva
1 db erős paprika
1 db kalifornia paprika nagy darabokra vágva
250 gr fehér káposzta nagy kockára vágva
250 gr sütőtök nagy kockára vágva
250 gr sárgarépa nagy darabokra vágva
250 gr főtt csicseriborsó vagy bab
2-3 gerezd fokhagyma
2-3 paradicsom kockára vágva

1 kk római kömény
1 kk sáfrány
1 kk kurkuma
só, bors

1 cs. Előfőzütt kuszkusz
2 cs fővőlé
1 ek vaj

Mártás:
1 cs. Fővőlé
1 ek piros paprika
1 kk őrölt chili

vagy

Harissa ízlés szerint

A hozzávalókat a paradicsom és a főtt csicseri borsó kivételébe feltesszük főni annyi vízzel, hogy jó bőven ellepje. Lassú tűzön addig főzzük, míg minden megpuhul.
Amikor már majdnem kész hozzáadjuk a paradicsomot és a főtt csicseriborsót. További 5-10 percig főzzük.

Ez alatt az előfőzött kuszkuszt egy jól záródó fedéllel rendelkező lábasba tesszük, ráöntünk 2 csészényi főzőlevet és befedve állni hagyjuk, míg az összes folyadékot fel nem szívja. Akkor beltesszük a vajat és villával úgy fellazzítjuk a kuszkuszt, hogy jó pörgős legyen, nem szabad csomósnak lennie.
Mély tálba tesszük a kuszkuszt a tetejére halmozzuk a húst és a zöldségeket, egy-két merőkanál fővőlével meglocsoljuk. A mártást külön csészében tálaljuk. Mindenki annyit tesz belőle, amilyen csípősen szereti.

“Kusz-kusz” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!