A makmour jemeni ételkülönlegesség. Erdetileg veremben készült, a verem alját kövekkel bélelik ki, amin faszénből tüzet gyújtanak. Amikor a kövek kellőképpen átmelegedtek a hozzávalókat nagy fém edénybe teszik, leengedik a verembe. Egy lemezzel letakarják, majd homokot szórnak rá, hogy a kövek melege minél tovább a veremben maradjon.Több órás, a mennyiségtől függően akár 6-8 órás főzés után bontják fel a vermet és tálalják a különlegesen finom fogást. A lassú főzésről itt olvashatsz!.
Természetesen otthoni sütőben is elkészíthetjük, csak jól záródó tetővel rendelkező tűzálló edényt használjunk.
Hozzávalók:
1 kg csontos birka- vagy marhahús nagyobb darabokra vágva
2 dl joghurt
1 tk római kömény
1 tk kakukkfű
2 ek olívaolaj
1 citrom leve
só
bors
3 közepes burgonya
1 sárgarépa
1 kis zeller
1 cukkíni
2 paradicsom
1 erős paprika
2 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
4-5 szem kardamom
1 szárított limetta (vagy 1/2 citrom leve)
2-3 szem szegfűszeg
1 db kb. 5cm-es egész fahéj
½ ek fekete fekete bors
1 csokor zöld koriander levél vagy 1 ek. szárított
1 csokor kapor vagy 1 ek. szárított
1 csokor petrezselyem zöldje vagy 1 ek. szárított
2 szál kakukkfű vagy 1 tk. szárított
1 szál rozmaring vagy 1 tk. szárított
1 szál borsmenta vagy 1 tk. szárított
só
A húst pácoljuk be legalább 4 órával a főzés előtt, de minél tovább áll a pácban, annál jobb.
A nagy darabokra vágott zöldségeket sózzuk, borsozzuk, majd tegyük a fűszerekkel együtt egy jól záródó, fedővel rendelkező mély tűzálló tálba. Rendezzük a tetejére a húsdarabokat, borítsuk be a zöldfűszerekkel. Lefedve süssük 80-100 fokon, amíg a hús omlós, puha lesz. Párolt rizzsel vagy pita kenyérrel tálaljuk.