A hétvégén indiai hangulatban voltunk. Tandoori fűszerezésű grill csirke készült nepáli sültburgonyával, indiai fűszeres limetta pickle és joghurt volt a kiegészítő. Persze a tandoori fűszerkeverékből kihagytuk a piros ételszínezéket!
Hozzávalók:
1 db grill csirke
2 ek. Tandoori fűszerkeverék
1 kis doboz joghurt
4 tk. Gyömbér és fokhagyma paszta
½ tk. Chili (ízlés szerint)
Az csirkét besózzuk alaposan. (Készíthetjük egészben vagy darabokban sütve – én most egészben sütöttem.) A többi hozzávalót jól elkeverjük, majd a páccal a csirkét kívülről és belülről is jól bedörzsöljük .
Hagyjuk állni egy pár órán keresztül, hogy a vastagabb részeit is átjárja a fűszerek íze. Legjobb ha egy éjszakán át pihen a hűtőben.
Másnap akár sütőben, akár grill sütőben megsütjük. Ha sütőben készítem akkor előszőr 150 fokon sütöm kb. 1 órán át. Ha megpuhult a csirke grill fokozatra teszem és 10-15 perc alatt megpirítom.
A hagyományos tandoor sütőről itt olvashattok!
Nepáli sült burgonya
1 kg burgonya nagyobb darabokra vágva
1 ek. Görögszénamag
1 tk kurkuma
½ tk Chili pehely (ízlés szerint)
Só és bors
1/3 csésze Kókuszolaj
Az olajat felhevítjük, hozzáadjuk a görögszénamagot addig pirítjuk, amíg a magok elkezdenek pattogni. Ekkor hozzáadjuk a kurkumát és a chilit, 1 percig tovább sütjük, majd jöhet a burgonya. Jól elkeverjük a fűszeres zsiradékban, enyhén megsózzuk, majd takarék lángon lefedve puhára pároljuk.