Szeged egyik ikonikus éttermében az Alabárdosban volt ez a kedvenc salátám. Friss, ropogós, üdítő. A jégsaláta adja a ropogósságát, a narancs az édességet és a citrusos frissességet, míg a zeller a benne lévő sok vitaminnal és ásványi anyaggal egészségünk megtartását segíti. Ne feledjük a joghurtot sem, ami különösen jót tesz a bélflóránknak.
Ha szép a zeller zöldje, azt is nyugodtan vágjuk a salátába.
A joghurtot helyettesíthetjük egy fél narancs levével és 2-3 evőkanál olívaolajjal.
Előételnek, sültek mellé, de könnyű vacsoraként is tálalhatjuk.
Hozzávalók:
½ fej jégsaláta
1 narancs
1 szál szár-zeller
5 dkg feta sajt
1 kis doboz joghurt
Egy maroknyi mungo babcsíra (elhagyható)
szezámmag vagy tökmag
só
A jégsalátát 5×5 cm-es darabokra vágjuk, a narancsot megpucoljuk, gerezdekre szedjük, a gerezdeket 2-3 darabba vágjuk. A szár-zellert vékonyan felszeleteljük. A feta sajtot kisebb kockákra daraboljuk. A joghurtot ízlés szerint sózzuk és jól kikeverjük. A hozzávalókat salátás tálba tesszük, alaposan elvegyítjük. Meglocsoljuk a joghurttal, szezámmaggal vagy tökmaggal díszítve tálaljuk.