Ezt a receptet még a boldog békeidőkben – járvány és háború előtt – egy Fűszeres Főző Estre találtam. Mivel ez India északi részéről, Punjab államból való nem annyira fűszeres, mint a déli régiók konyhája, sőt még tejszínt is használnak az elkészítése során, ezzel teszik selymesebbé a mártást.
Első ránézésre a mi csirkepaprikásunkra hasonlít, ám ízvilága különleges, egzotikus. A színét nem a piros paprikától, hanem a paradicsom mártástól kapja.
Ne féljünk a sokféle fűszertől, előszőr is évezredek óta kipróbált ízharmóniát alkotnak, másrészt minden fűszer egyben gyógynövény is legtöbbjük elősegíti az emésztést, van amelyik megakadályozza a felfújódást, sőt még baktériumölő tulajdonságuk is van.
Csípősségét szájízünkhöz állíthatjuk be. Ha véletlenül mégis túl csípősre sikerül egy kis joghurttal enyhíthetjük a lángolást. (A pálinka is jól jöhet ilyenkor, hiszen az alkohol is oldja a paprika csípősségét okozó kapszaicint.)
Hozzávalók:
Pácoláshoz
500 gr csirkecomb filé
5 cm-es darab gyömbér finomra vágva vagy reszelve
3-4 gerezd fokhagyma finomra vágva vagy lereszelve
3 evőkanál joghurt
1 evőkanál citromlé
1 evőkanál ecet 10%-os
1 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál római kömény
1 teáskanál őrölt chili
Mártáshoz:
2 evőkanál vaj
1teáskanál őrölt chili
1 csapott evőkanál curry fűszerkeverék
½ csésze víz
1 teáskanál só
1 hegyes erős paprika
6 paradicsom vagy 1 csésze passzírozott paradicsom
½ evőkanál cukor
3 evőkanál vaj
3 evőkanál főzőtejszín

Keverjük össze a csirke darabokat a pácolás hozzávalóival. Tegyük legalább 1-2 órára a hűtőszekrénybe
A szósz elkészítéséhez olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a fűszereket, kevergessük fél percig, azután tegyük bele a gyömbért és a fokhagymát, azzal is süssük 1 percig, vigyázva, hogy a fokhagyma ne piruljon meg. Öntsük fel a vízzel és jöhet a paradicsom és az apróra vágott paprika, főzzük össze, hogy jó sűrű mártást alkosson.
Egy serpenyőben olvasszuk fel a 3 evőkanál vajat, pirítsuk meg benne a pácolt csirkedarabokat. Amikor minden oldalán megpirultak adjuk a mártáshoz. Főzzük együtt 5-10 percig majd öntsük bele a tejszínt amivel már csak melegítsük össze.
Párolt rizzsel vagy tortillával esetleg pita kenyérrel tálaljuk.


