A kacsahús mellé általában krumplit és párolt káposztát kínálunk, ami szó sem róla, nagyon finom. Azért a kísérletező kedvűeknek ajánlok egy könnyedebb változatot. Lehet, hogy szokatlan párosítás, de az édeskömény ánizsos íze nagyon jól kiegészíti a kacsát, érdemes kipróbálni.
Arról ne is beszéljünk, hogy milyen sok jó hatása van az édeskömény fogyasztásának! Magas a C-vitamin és ásványi anyag tartalma, a benne lévő antioxidánsoknak gyulladás csökkentő hatása van, jótékonyan befolyásolja a szív és érrendszert, magas rost tartalma miatt csökkenti az étvágyat. Szoptatós anyukáknak fokozza a tejtermelődését.
Ebben a receptben nem csak a zöldség jótékony hatását élvezhetjük, hanem a magjának is, ami önmagában is gyógyhatással bír, elősegíti az emésztést, megszünteti a felfújódást. Én teát is gyakran készítek belőle.
Hozzávalók:
2 db kacsamell
2 db édeskömény
1 teáskanál édesköménymag őrölve
1/2 evőkanál morzsolt oregánó
1/2 evőkanál őrölt fehér bors
2 evőkanál kacsazsír
A fűszereket összekeverjük, a kacsamellet sózzuk, majd alaposan bedörzsöljük a fűszerkeverék felével és hagyjuk állni legalább egy félórát, hogy jól átjárják az ízek. Az édeskömény zöldjét levágjuk, apróra daraboljuk és félretesszük díszítésnek. A gumóját hosszában nagyobb cikkelyekre vágjuk, sózzuk és a maradék keverékkel fűszerezzük. Egy sorban tepsibe rendezzük a kacsamellet és az édesköményt, meglocsoljuk kacsazsírral, 180 fokon ropogósra sütjük. Az édeskömény zöldjével megszórva tálaljuk