Ez a saláta egy téli vitamin bomba. A savanyú káposzta, ha hagyományosan, sóval erjesztve készül bélflóránkat támogatja, ráadásul nagyon magas a C-vitamin tartalma, épp úgy mint a paprikának. A sárgarépát a bétakarotin tartalma teszi értékessé. A hagyma pedig kiváló vírus és baktérium ölő.
Nekem most sárgarépám volt itthon, de helyettesíthetjük vékony szeletekre vágott halványító zellerrel is.
A méz használata sincs kőbe vésve, bár jóval egészségesebb mint a kristálycukor. Ha cukrot használunk ½ kanálnyit (vagy ízlés szerint) oldjunk fel ½ pohár langyos vízben és úgy adjuk az öntethez.
A szőlőmag olajt is pótolhatjuk másmilyen, jó minőségű, lehetőleg hidegen sajtolt olajjal. Nekem az olívaolaj túl intenzív ízű ehhez a salátához, szerintem a szőlőmagolaj jobban passzol hozzá, de ízlések és pofonok….
Most póréhagyma csírával dekoráltam, de bármilyen megteszi, rukkola csírával is igen finom. A csírák nagyon gazdag tápanyag források érdemes minél többet fogyasztani belőlük különösen az őszi-téli időszakban.
Készíthetünk dupla adagot is belőle, tegyük jól zárható tálba vagy üvegbe, így sokáig eltartható a hűtőszekrényben.
Hozzávalók: 250 gr savanyú apró káposzta 1 kis fej hagyma 1 db kápia paprika 1 db hegyes erős paprika (elhagyható) 1 kisebb sárgarépa 2-3 evőkanál káposztalé 1 evőkanál méz 6 evőkanál szőlőmag olaj ¼ csészényi csíra
A káposztát átmossuk és lecsöpögtetjük. A hagymát és a paprikákat vékony szeletekre vágjuk, a sárgarépát pedig nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd jól elkeverjük a káposztával. A káposztalevet összekeverjük a mézzel és az olajjal és a zöldségekre öntjük. Jól összeforgatjuk és egy pár órára hűtőbe tesszük. Csírával díszítve tálaljuk.