Irdalt, töltött padlizsán

Egy szíriai hölgy főzős videói között találtam ezt a receptet. Elkészítése leírva bonyolultabbnak tűnik mint amilyen valójában.

A végeredmény szemnek, szájnak ingere, vendégvárónak is kiváló, különösen, hogy előre elkészíthető, melegítve talán még finomabb.

A darált hús fűszerezéséhez használhatunk baharat fűszerkeveréket. A passzírozott paradicsomot pedig pótolhatjuk paradicsomlével.

 

Hozzávalók:
2 nagyobb padlizsán
25 dkg darált hús
2 evőkanál olíva olaj
1 fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 paradicsom apróra vágva
1 erős paprika apróra vágva
½ teáskanál őrölt koriander
½ teáskanál őrölt szerecsendió
1/4  teáskanál római kömény
só és bors
½ csésze víz
½ csésze finomra vágott petrezselyem zöldje

1 csésze passzírozott paradicsom
1 ½ csésze víz vagy alaplé
2-3 evőkanál olíva olaj

 

A vágjuk le a padlizsánok végeit, majd 1 ½ centinként irdaljuk be, vigyázva, hogy ne vágjuk át teljesen.

Egy serpenyőben dinszteljük meg a hagymát az olajon, ha üveges, adjuk hozzá a darált húst, fűszerezzük és addig sütjük, amíg a hús kifehéredik. Ekkor hozzáadjuk a zöldségeket, azzal is dinszteljük egy kicsit, majd felöntjük vízzel és puhára főzzük úgy, hogy a végére minden leve elpárologjon. Ha kész, keverjük bele a petrezselyem zöldjét.

 

Töltsük a darált húst az irdalásokba, de csak annyit tegyünk bele, hogy ne feszítse, törje szét a szeleteket, majd helyezzük egy tűzálló tálba.

 

Keverjük össze a passzírozott paradicsomot a vízzel és az olívaolajjal, sózzuk borsozzuk és locsoljuk a padlizsánokra. 150 fokos sütőben süssük lefedve, amíg a padlizsánok megpuhulnak (kb. 30-40 perc).

Párolt rizzsel vagy puha kenyérrel tálaljuk.

 

“Irdalt, töltött padlizsán” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!