Egy szíriai hölgy főzős videói között találtam ezt a receptet. Elkészítése leírva bonyolultabbnak tűnik mint amilyen valójában.
A végeredmény szemnek, szájnak ingere, vendégvárónak is kiváló, különösen, hogy előre elkészíthető, melegítve talán még finomabb.
A darált hús fűszerezéséhez használhatunk baharat fűszerkeveréket. A passzírozott paradicsomot pedig pótolhatjuk paradicsomlével.
Hozzávalók:
2 nagyobb padlizsán
25 dkg darált hús
2 evőkanál olíva olaj
1 fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 paradicsom apróra vágva
1 erős paprika apróra vágva
½ teáskanál őrölt koriander
½ teáskanál őrölt szerecsendió
1/4 teáskanál római kömény
só és bors
½ csésze víz
½ csésze finomra vágott petrezselyem zöldje
1 csésze passzírozott paradicsom
1 ½ csésze víz vagy alaplé
2-3 evőkanál olíva olaj
A vágjuk le a padlizsánok végeit, majd 1 ½ centinként irdaljuk be, vigyázva, hogy ne vágjuk át teljesen.
Egy serpenyőben dinszteljük meg a hagymát az olajon, ha üveges, adjuk hozzá a darált húst, fűszerezzük és addig sütjük, amíg a hús kifehéredik. Ekkor hozzáadjuk a zöldségeket, azzal is dinszteljük egy kicsit, majd felöntjük vízzel és puhára főzzük úgy, hogy a végére minden leve elpárologjon. Ha kész, keverjük bele a petrezselyem zöldjét.
Töltsük a darált húst az irdalásokba, de csak annyit tegyünk bele, hogy ne feszítse, törje szét a szeleteket, majd helyezzük egy tűzálló tálba.
Keverjük össze a passzírozott paradicsomot a vízzel és az olívaolajjal, sózzuk borsozzuk és locsoljuk a padlizsánokra. 150 fokos sütőben süssük lefedve, amíg a padlizsánok megpuhulnak (kb. 30-40 perc).
Párolt rizzsel vagy puha kenyérrel tálaljuk.
“Irdalt, töltött padlizsán” bejegyzéshez 1 hozzászólás