Sáfrány – Sáfrányos szeklice különbség és hasonlóság

A napokban az egyik vásárlónk sáfrányt akart vásárolni és amikor meglátta, hogy egy pár szál bibe mennyibe kerül megkérdezte, hogy keverékben van e. Először nem értettem milyen keverékről beszél, aztán rájöttem, hogy a sáfrányos szeklicéről hitte, hogy az a sáfrány és a szeklice keveréke. Pedig két különböző növényről beszélünk.

 

Sáfrány virág

A sáfrány (crocus sativus) a világ legdrágább fűszere. Egy kilogramm sáfrány kb. 6.000.000,- Ft-ba kerül. Fűszerként a sáfrány virág 3 szál bibéjét használjuk, amit csak kézzel lehet begyűjteni. 80-100.000 bibe ad ki 1 kg fűszert.

A sáfrány az ókorban a fűszerek fűszere volt, az egyetlen, melynek egyszerre különleges aromája, illata és színe van, ezenkívül gyógyhatású (görcsoldásra és érzéstelenítésre javallották). Használták ruha-, haj- és arcfestésre, ételízesítésre, vallási szertartásokhoz.

Aromás illata, sajátos, édeskés-kesernyés, fűszeres íze van. Zsíros, nehéz ételek emésztését segíti, a húslevest aranysárgára festi, a tészta- és süteményféléknek is kellemes ízt ad.

 

Sáfrány bibe szálak

A sáfrányt mindig a főzési folyamat végén adjuk az ételhez, elveszíti aromáját ha főzzük. Iránban, a sáfrány hazájában a sáfrány szálakat mozsárban egy csipet cukorral porrá törik és egy kevés szoba-hőmérsékletű vízben áztatják 15-20 percig, hogy a szép sárga íze kioldódjon. Ha nem is őröljük meg mindenképpen áztassuk be mielőtt az ételbe tesszük.

Mint tudjuk minden fűszernövény egyben gyógynövény is. Így van ez a sáfránnyal is. Elősegíti az emésztést, magas bétakarotin tartalma miatt erős antioxidáns, antidepresszáns hatása van, elősegíti a sejt regenerálódást, magas vas és kálium tartalma elősegíti a szív és az érrendszer egészségét, ráadásul afrodiziákus hatása is van.

Sáfrányos szeklice
Sáfrányos szeklice

Ezzel szemben a sáfrányos szeklice vagy népies nevén a pórsáfrány (carthamus tinctorius) az őszirózsa félékhez tartozó növény, aminek a szirmait használjuk fűszerként vagy színezőszerként.

Már az ókori Egyiptomban is ismert volt, használták textilfestésre, virágjából font girlandokat találtak Tutankhamon sírjában.

Fűszerként a sáfrány helyettesítőjeként használható. Igaz, hogy a szeklice is szép sárgára festi az ételt, de nélkülözi a sáfrány aromáját, íze inkább semlegesnek nevezhető.

A Közel-Keleten savanyúságok készítéséhez használják színezékként.

Manapság főként az olajáért termesztik.

Szárított sáfrányos szeklice szirmok

A népi gyógyászatban használták a virágok főzetét mint erős köhögés, fulladás elleni szert. Ugyancsak ismert volt vérnyomáscsökkentő hatásáról. Napjaink legújabb tudományos kutatásai szerint képes lehet megerősíteni a méhet tartó méhszalagokat, ezáltal segítséget nyújthat a vizelet visszatartás, vagyis az inkontinenciaesetén. Alkalmas lehet a gyermekkori ágybavizelési, illetve az időskor vizelettartási problémák kezelésére. Tea vagy magolaj formájában a stressz okozta inkontinenciára is alkalmazható lehet.

A keleti fűszerboltokban gyakran sáfrányos szeklicét árulnak sáfrány néven. A valódi sáfrányt mindig kis mennyiségben, általában kis műanyag dobozban vagy üvegcsében kínálják. Kimérve csak sáfrányos szeklicét találhatunk.

5 g sáfrány műanyag dobozban

Szólj hozzá!