Zöld-fűszeres avokádó saláta

Az avokádó az egyik kedvenc előételünk és mivel a kertünk most ontja az illatos zöld-fűszereket, úgy gondoltam, hogy össze kellene párosítani őket.

Az avokádó íze semleges, jó hátteret biztosít az ízesítő fűszereknek, állaga selymesen krémes, jól ellensúlyozza a zöld-fűszerek frissességét és a pirított fenyőmag ropogóságát.

Az avokádó több mint 25-féle alapvető tápanyagot tartalmaz, például A, B, C, E és K-vitamint, rezet, vasat, foszfort, magnéziumot, káliumot, rostokat, fehérjéket, egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat (pl. omega-3 zsírsavakat), folsavat és sok más hasznos vegyületet.

A zöld-fűszerek mindegyike egyben gyógynövény is és nem csak az emésztést segítik elő, hanem számos jótékony élettani hatásuk is van.

Zöldfűszeres avokádó saláta

Erre jött még a citromlé, az extra szűz olívaolaj és a fenyőmag ami még szív barátabbá és egészségesebbé tette.

Fogyókúrázók is nyugodtan fogyaszthatják, hiszen viszonylag kis mennyiség elfogyasztása is a telítettség érzését adja és alacsony szénhidrát tartalma nem veszélyezteti a diétát.

A zöld-fűszereket persze nyugodtan változtathatjuk a saját ízlésünk és a hűtőnk/kertünk tartalma szerint. A snidling helyett használhatunk zöldhagymát, ha latinosabbá akarjuk tenni, a petrezselyem helyett használjunk zöld korianderlevelet.

Hozzávalók:
3 közepes avokádó
½ csésze petrezselyem zöldje
1/2 csésze snidling
¼ csésze bazsalikom levél
¼ csésze citromfű levél
¼ csésze menta levél
¼ csésze zeller zöldje
1 citrom reszelt héja
1 citrom leve
¼ csésze avokádó vagy olíva olaj
1/3 csésze pirított fenyőmag
só és bors

Hámozzuk meg az avokádót, távolítsuk el a magját, majd vágjuk kis kockákra. A zöld-fűszereket vágjuk finomra.

Egy salátás tálban keverjük össze az avokádót a zöld-fűszerekkel, sózzuk, borsozzuk, reszeljük rá a citrom héját, locsoljuk meg a citrom levével és az olívaolajjal. Alaposan keverjük össze, hagyjuk legalább egy fél óráig, hogy az ízek jól összeérjenek.

A pirított fenyőmaggal díszítve tálaljuk.

Szólj hozzá!