3+1 módszer, hogy télen is élvezhesd a zöld-fűszereket

A meleg nyári napsütésnek köszönhetően ontja a kert az illatosnál illatosabb zöld-fűszereket. Milyen jó lenne, ha télen is élvezhetnénk ezeket a finom ízeket és illatokat. Persze a hipermarketekben vehetünk cserepes zöld-fűszereket télen is, de annak sem az íze, sem az illata meg sem közelíti meg a nyáriakét.

Az alap persze a szárítás, de a folyamat során sokat veszítenek az illóolajaikból és a színük is meglehetősen megfakul.

Itt most 3+1 olyan módszert osztok meg veletek a zöld-fűszerek tartósítására, mellyel a lehető legjobban őrizhetjük meg értékeiket:

  1. A legegyszerűbb: alaposan mosd, meg, szárítsd meg a fűszert, majd apróra vágva töltsd üvegbe vagy műanyag dobozba és már mehet is a mélyhűtőbe. Arra vigyázz, hogy ne töltsd teljesen tele, mivel a térfogata megnő amikor megfagy. Nem fog tömbé fagyni, használatkor egy kanállal könnyen vehetünk ki belőle annyit, amennyire szükségünk van.

2.Öntsünk a jégkocka készítő aljába egy kis vizet (kb. ¼ résznyit) töltsük meg zöld-fűszerrel, majd töltsük fel vízzel. Ha megfagyott tegyük át műanyag dobozba vagy zacskóba címkézzük fel és a mélyhűtőben tároljuk. Víz helyett használhatunk olívaolajat is.

3. A levesbe való petrezselyem vagy zeller zöldjét kössük akkora csokrokba amennyit egy leveshez használunk. Tekerjük alufóliába, ne felejtsük el ráírni, hogy mi van benne és így fagyasszuk le.

+1. Ha nincs már hely a mélyhűtőben akkor turmixoljuk le egy kis olívaolajjal a zöld-fűszert (én különösen mentát és bazsalikomot szoktam így eltenni), adjunk hozzá sót és egy kis cukrot. Töltsük sterilizált üvegekbe, a tetejére öntsünk még egy kis olajat. Lezárva akár egy évig is eláll a kamra polcán. Az olívaolaj helyett használhatunk bármilyen jó minőségű olajt is.

Szólj hozzá!