Sokmagos rizs avagy „Hag el roz” – A rizsek öregapja

Ez egy nagyon gazdag, ünnepi rizs étel amit a Egyiptomtól Indiáig sokfelé készítenek. A sokféle, pirított olajos mag és a mazsola nem csak dekoratívvá teszi, de különleges ízt is kölcsönöz a párolt rizsnek.

Ha még egzotikusabbá szeretnénk tenni egy csipetnyi sáfrányt oldjunk fel hideg vízben, majd tálaláskor locsoljuk a kiszedett rizsre mielőtt a pirított magokkal díszítenénk.

„Hag” a mekkai zarándoklatot elvégzett, idősebb férfiak megtisztelő címe.  A ,,hag el roz” elnevezés arra utal, hogy a legmegbecsültebb, legkülönlegesebbnek tartott rizsfogásról van szó. Sültek mellé kiváló köret.

A felhasznált dióféléket természetesen ízlés szerint változtathatjuk. Lassú tűzön, állandó kevergetéssel pirítsuk, nehogy megégjen az egyik oldala és nyers maradjon a másik.

Ha színesebbé szeretnénk tenni a rizst, akkor adjunk  ¼ teáskanál kurkumát a hozzá, mielőtt felöntjük a húslevessel.

Hozzávalók 1 csésze hosszúszemű rizs (lehetőleg basmati)
1 evőkanál vaj
¼ teáskanál kurkuma (elhagyható)
2 csésze húsleves

¼ csésze fenyőmag
½  csésze hámozott mandula

½ csésze kesudió
½ csésze nyers földimogyoró
½ csésze mazsola
¼ csésze olaj

Olvasszuk fel a vajat egy jól záródó fedővel rendelkező lábasban, adjuk hozzá az alaposan megmosott rizst, majd addig dinszteljük amíg minden szem üveges nem lesz. Ezután öntsük fel a húslevessel, ha felforrt vegyük takarékra a lángot és lassú tűzön, fedő alatt főzzük, amíg teljesen elfövi a levét. Ekkor zárjuk el a lángot, lazítsuk fel a rizst villával jól megkeverve, majd tegyük vissza a fedőt és hagyjuk 10-15 percig még puhulni.

Amíg a rizs fő az olajban egyenként pirítsuk arany barnára a magvakat. A mazsolát addig pirítsuk, amíg fel nem fújódik.  Papírtörölközővel itassuk fel a felesleges olajt. A magvak felét keverjük bele a főtt rizsbe. Halmozzuk egy tálra és díszítsük a maradék magvakkal és a sült mazsolával.

Szólj hozzá!