Nálunk nem hiányozhat az asztalról egy nagy tál saláta, amit általában 3-4 naponta szoktam elkészíteni és öntet nélkül, folpackkal lezárva teszem a hűtőbe paradicsom nélkül, mivel a paradicsom levet enged és az nem tesz jót a friss zöld leveleknek.
Fogyasztás előtt csak a zöldségek tetejére darabolok annyi paradicsomot, amennyit akkor megeszünk és mindenki a saját tányérjában teszi az öntetet a salátára.
Hogy ne legyen unalmas a dolog 2-3 -féle saját készítésű öntet mindig lapul a hűtőszekrényben, így minden nap egy kicsit más sali kerül az asztalra.
A salátaöntet készítése nagyon egyszerű, hiszen csak jól össze kell keverni a hozzávalókat és ha jól záródó üvegbe tesszük tartósítószer hozzáadása nélkül hetekig is eláll a hűtőszekrényben.
Itt most a családunk és barátaink által leginkább kedvelt önteteket osztom meg veletek. A +1-es a legegyszerűbb, de mégis nagyszerű fokhagymás öntet, ami amellett, hogy nagyon finom, az egészségünknek is jót tesz, hiszen a fokhagyma antibakteriális hatású, értisztító, az olívaolaj a szív és érrendszerre van jótékony hatással a citrom magas C-vitamin tartalmú és lúgosító hatású.
1. Gránátalma szirupos salátaöntet
½ citrom leve
½ teáskanál só
1 evőkanál gránátalma szirup
¼ teáskanál Sumac (szömörce) elhagyható
1 evőkanál balzsam ecet
½ csésze olívaolaj
2. Mézes mustáros salátaöntet
½ citrom leve
½ csésze majonéz
1 evőkanál mustár
½ evőkanál dijoni mustár
1 evőkanál méz
½ evőkanál tárkony
½ teáskanál só
¼ teáskanál fehér bors
½ csésze szőlőmagolaj
3. Ezer-sziget salátaöntet
½ csésze majonéz
½ citrom leve
2 evőkanál paradicsom szósz (ketchup)
1 gerezd fokhagyma
1 savanyú uborka finomra vágva
1 evőkanál kakukkfű
1 evőkanál fokhagymás ecet
½ teáskanál só
1/4 teáskanál fekete bors
½ csésze olívaolaj
2-3 csepp chili szósz (elhagyható)
+1: Fokhagymás salátaöntet
½ citrom leve
2-3 gerezd fokhagyma
½ csésze szőlőmagolaj
só és bors