A húsvéti készülődés során kérdeztek meg, hogy tudok e marinált tojás receptet. Először a kínai 100 éves tojás jutott az eszembe, de gondoltam, hogy az egy kicsit túl egzotikus lenne a magyar ízlésnek, agy inkább a japán és koreai konyhában egyaránt megtalálható marinált tojás receptjénél maradtam, amit könnyen elkészíthetünk otthon is, nem kell sokáig pácolni és a igen finom.
Aztán tovább gondoltam, hogy ki kellene próbálni más ízesítéssel is. Az első ötlet egy könnyed, citromos, zöld-fűszeres, mustáros páclé lett. Mivel a kertben szépen hajtanak a zöld-fűszerek először friss zsályával, rozmaringgal és kakukkfűvel próbálkoztam, de a friss növények nem adtak elég karakteres aromát a tojásnak. A következő adagnál a fűszereket felfőztem sós vízben , a citromlevet és a tarka borsot pedig már a kihűlt pácléhez adtam, ami sokat javított az eredményen. Egy könnyed citromos, enyhén édes-savanyú ízű tojást kaptam.
Végül a Húsvétra gondolván a hagyományos ízeket is szerettem volna felidézni, a sonka finom főzőlevét felhasználni és egy kis hagymával, köménymaggal, erős paprikával felturbózni.
A barátaim szerint a ramen tojás íze volt a legintenzívebb, legegzotikusabb, de a többi is megéri a fáradtságot
I. Japán Ramen tojás:
Hozzávalók:
6 tojás
1 csésze víz
½ csésze szójaszósz
¼ csésze worcester szósz
½ csésze vörös bor
1 evőkanál rizsecet (vagy almaecet)
1-2 teáskanál barna cukor
1 diónyi gyömbér reszelve
2-3 gerezd fokhagyma reszelve
1 teáskanál chili pehely
Díszítéshez:
1 teáskanál szezámmag
1 evőkanál pirított szezámmag olaj
II. Mediterrán:
Hozzávalók:
6 tojás
2 csésze víz
1 teás kanál kakukkfű
1 teás kanál rozmaring
1 teás kanál zsálya
3-4 gerezd fokhagyma reszelve
1 evőkanál dijon mustár
½ citrom reszelt héja
½ citrom leve
1 evőkanál fehér balzsamecet krém vagy
1 teáskanál almaecet
1 teáskanál méz
1 teáskanál őrölt tarka bors
1 teáskanál só
III. Magyaros:
Hozzávalók:
6 tojás
2 csésze sonka főzőlé
½ csésze vörös bor
1/2 evőkanál őrölt paprika
1 teáskanál köménymag
½ fej hagyma finomra vágva vagy
2 szál zöldhagyma durvára vágva
só és bors
A marinád hozzávalóit főzzük 3-5 percen át, majd hagyjuk langyosra hűlni.
A tojásokat főzzük fél keményre 6,5 percen át, hűtsük le annyira, hogy meg tudjuk pucolni, majd a megpucolt tojásokat tegyük a páclébe. (Pucoláskor vigyázzunk, hogy a tojáshéj hártyáját is teljesen távolítsuk el.)
Nem baj, ha nem fedi be a pác teljesen a tojásokat, de ebben az esetben 3-4 alkalommal meg kell forgatni őket. Legalább 24 órán keresztül hagyjuk pácolódni a hűtőszekrényben. Alaposan lecsöpögtetve tálaljuk.