Jellegzetes egyiptomi főzési mód, hogy fűszeres lében főzik meg először a húst, majd főzővajon arany színűre sütik. A sok fűszer különleges ízt ad a csirkének, a sáfrány és a kurkuma pedig az élénk színét biztosítja. A fűszereket természetesen ízlés szerint variálhatjuk. Készíthetjük tyúkból, kakasból de akár csirkéből is nagyon finom.
Hozzávalók:
1 kakas feldarabolva
1 fej hagyma feldarabolva
2-3 gerezd fokhagyma
2 db fahéj
3-4 db szegfűszeg
1 evőkanál szemes fekete bors
6-8 szem zöld kardamom
2 db szerecsendió virág
1 evőkanál szemes koriander mag
1 teáskanál kurkuma
10 szál sáfrány (elhagyható)
1-2 evőkanál főzővaj
A kakast a fűszerekkel feltesszük főni annyi vízzel, hogy jól ellepje. Lassú tűzön főzzük. (Ügyeljünk hogy ne főzzük túl, hiszen még sütni is fogjuk.) A sáfrányt (ha használjuk) áztassuk be gy fél csészényi vízbe és csak a főzési folyamat végén adjuk kakashoz. Ha már puha kiszedjük a kakas darabokat , lecsöpögtetjük, majd a vajon magas lángon mindkét oldalát megpirítjuk.
A főzőlével készült párolt rizzsel tálaljuk, pirított fenyőmaggal vagy mandulával, esetleg mindkettővel díszítve.