Sáfrányos, fűszeres sült kakas

Jellegzetes egyiptomi főzési mód, hogy fűszeres lében főzik meg először a húst, majd főzővajon arany színűre sütik. A sok fűszer különleges ízt ad a csirkének, a sáfrány és a kurkuma pedig az élénk színét biztosítja. A fűszereket természetesen ízlés szerint variálhatjuk. Készíthetjük tyúkból, kakasból de akár csirkéből is nagyon finom.

Hozzávalók:

1 kakas feldarabolva

1 fej hagyma feldarabolva

2-3 gerezd fokhagyma

2 db fahéj

3-4 db szegfűszeg

1 evőkanál szemes fekete bors

6-8 szem zöld kardamom

2 db szerecsendió virág

1 evőkanál szemes koriander mag

1 teáskanál kurkuma

10 szál sáfrány (elhagyható)

1-2 evőkanál főzővaj

A fűszereket vásárold meg itt!

 

A kakast a fűszerekkel feltesszük főni annyi vízzel, hogy jól ellepje. Lassú tűzön főzzük. (Ügyeljünk hogy ne főzzük túl, hiszen még sütni is fogjuk.) A sáfrányt (ha használjuk) áztassuk be gy fél csészényi vízbe és csak a főzési folyamat végén adjuk kakashoz. Ha már puha kiszedjük a kakas darabokat , lecsöpögtetjük, majd a vajon magas lángon mindkét oldalát megpirítjuk.

A főzőlével készült párolt rizzsel tálaljuk, pirított fenyőmaggal vagy mandulával, esetleg mindkettővel díszítve.

 

Szólj hozzá!