Miért érdemes római salátát fogyasztani?

Egy pár éve nálunk is kapható a hosszúkás levelű tömör római saláta ami nem csak a Cézár saláta alapanyaga de az Amerikai Rákkutatási Intézet listáján mint rák ellenes étel jelenik meg.

Nem is gondolnánk hogy 10 dkg-nyi római saláta elfogyasztásával napi K vitamin szükségletünk másfélszeresét, A vitamin szükségletünk 58%-t, C vitamin szükségletünk 45%-t veszzük magunkhoz. Ezenkívül még magas a folsav, mangán, króm. potászium, B1, B2, B3 és B6 vitamin tartalma is.

Fogyasztásával jelentős mennyiségű rostot is beviszünk szervezetünkbe, ugyanakkor kalória tartalma nagyon alacsony (15,68 kalória).

C-vitamin,betakarotin tartalma együtt dolgozik a koleszterin oxidációjának a megelőzésén, mivel az oxidált koleszterin válik ragadóssá és zárja el az erekben a vér áramlásának az útját ha ezt megelőzzük távol tartjuk magunktól az infarktus veszélyt.

Magas rost tartalma segít eltávolítani a vastagbélben felhalmozódott epe sókat, ezáltal újabb epe termelésére serkenti a szervezetet ami még több koleszterin lebontásával jár.

Folsav tartalma segít átalakítani az erekre káros homocysteint jótékony vegyületekké. Magas potászium tartalma pedig a vérnyomás csökkentésében játszik szerepet.

Magas K vitamin tartalma segíti a csontritkulás megelőzését. Jelentősen csökken a csípő törések száma azoknál a hölgyeknél akik naponta egyszer vagy többször fogyasztanak salátát.

Kísérletek azt is bizonyították, hogy a K-vitamin megakadályozza az ideg sejtek oxidációs elhalását ezért eredményesen használható az Altzheimer betegség gyógyításában, megelőzésében. Sőt bizonyos máj és prosztata daganatok esetében is bizonyított a jótékony hatása.

Őseink tehát nagyon is jól tudták, hogy miért kell sok-sok salátát fogyasztani. Már az egyiptomi hieroglifák is ábrázolják ezt a fajta salátát. A görögök és a rómaik is nagyra tartották mind gyógyító hatását, mind mint táplálékot. Pliny szerint Augustus Ceasar császár még szobrot is állíttatott ennek a salátának, miután a salátának köszönhetően meggyógyult egy súlyos betegségből.

A Földközi-Tenger keleti partjain és a Közel Keleten a mai napig minden étkezésnél jelen van. Nem csak salátaként más zöldségekkel keverten fogyasztják, hanem csak úgy önmagában is kedvelt csemege. Vendégváró rágcsálni valóként is felszolgálják. Nagyon finom egy jó hideg sör mellett. Nem hizlal, finom és még az egészségünket is védi.

Libanoni saláta recept római salátával nézd meg itt!

“Miért érdemes római salátát fogyasztani?” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!