Mandulás, szilvás lepény

Kedvenc nyári gyümölcsös süteményem az egyensúly tésztával készült szilvás lepény. Persze bármilyen gyümölccsel elkészíthető, télen fagyasztott barackot vagy szilvát szoktam hozzá használni.

Hogy miért egyensúly tészta? Mert egyenlő mennyiségű vaj, cukor és liszt felhasználásával készül.

Én nagyobb méretű tepsit és több gyümölcsöt használok hozzá, mert jobban szeretjük a vékonyabb tésztát. Hidegen, melegen nagyon finom, a hűtőszekrényben akár egy hétig is eláll.

Hozzávalók:

5 tojás

25 dkg puha vaj

25 dkg cukor vagy eritrit

25 dkg liszt

2 teáskanál sütőpor

1 vanília rúd vagy 1 csomag vaníliás cukor

1 citrom reszelt héja

1 kg szilva

2-3 evőkanál cukor vagy eritrit

1 teáskanál fahéj

½ csésze szeletelt mandula

A fűszereket vásárold meg itt!

 

A kimagozott és félbe vágott szilvát keverjük el a 2-3 evőkanál cukorral és a fahéjjal.

A tojások sárgáját válaszuk külön a fehérjétől. A fehérjékből verjünk jó kemény habot.

Keverjük habosra a vajat a cukorral és a a vanília rúd kikapart belsejével, majd adjuk hozzá a tojás sárgákat és addig keverjük amíg a tojásoktól kapott sárga színe ki nem világosodik és szép habos nem lesz. Ekkor jöhet a liszt, a sütőpor és a reszelt citromhéj, jól eldolgozzuk. Lazítsuk a tésztát a tojás fehérjéből készült hab egy harmadával, majd laza mozdulatokkal keverjük hozzá a hab többi részét is.

Vajazott és lisztezett tepsibe símítjuk, elrendezzük rajta a félbevágott szilva szemeket, megszórjuk a mandulával és 160 fokos sütőben sütjük amíg szép aranybarna nem lesz. Vanília fagylalttal tálalva elegáns édesség. Megszórhatjuk fahéjas porcukkal ha még édesebben szeretnénk.

nyers szilvás lepény

Szólj hozzá!