Basbousa – Arab grízes süti

A Közel-Kelet egyik legkedveltebb édessége, amely olyan édes – mint ahogy a neve is mondja – amilyen csak egy szép lány puszija lehet. Vannak cukrászdák, melyek csak erre a süteményre szakosodtak. A sima, ízesítés nélküli mellett kóstolhatunk kókuszos, diós, pisztáciás, mandulás  és töltött változatot is.

Hozzávalók:
2 csésze gríz
2 csésze cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 tojás
1 csésze vaj
½ csésze joghurt
¼ csésze kókuszreszelék  vagy ½ csésze dió, vagy mandula (ebben az esetben egy kávés kanál fahéj is)

Szirup:
1 ½ csésze cukor
1 ½ csésze víz
pár csepp citromlé
1 ek rózsavíz  (kihagyható)

Olvasszuk fel  a vízben a cukrot, majd lassan forraljuk fel,  és további 5 percig főzzük (a habját folyamatosan  szedjük le). Adjuk hozzá a citrom levét és a rózsavizet. Hűtsük le.

Keverjük ki  a vajat a cukorral. Adjuk hozzá a tojásokat és  keverjük habosra. Keverjük hozzá a grízt, a joghurtot, a vaníliás cukrot és a kókuszreszeléket és keverjük simára. Kivajazott tepsiben   200 fokon kb. 30 percig sütjük,  amíg szép aranybarna nem lesz és jól át nem sült. Vegyük ki és szeleteljük rombusz formára. A forró süteményre  öntsük rá a hideg szirupot és tálalás előtt legalább fél órát pihentessük.

“Basbousa – Arab grízes süti” bejegyzéshez 3 hozzászólás

Szólj hozzá!